ΕΛΛΑΔΑ. Στις επαφές που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των φορέων και των ιδιοκτητών συζητείται το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρει το Dnews, το μέτρο αν και είχε τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο δεν λειτούργησε τελικά, καθώς η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στο «κούρεμα» των ενοικίων κατά 40% και σε μηδενικά ενοίκια για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Η επιστροφή στην κανονικότητα αλλάζει τα δεδομένα και πλέον οι προαιρετικές μειώσεις έρχονται στο προσκήνιο.

Ο προηγούμενος νόμος όριζε τη μείωση τουλάχιστον κατά 30% σε 83 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εφόσον βέβαια και οι δύο πλευρές (ιδιοκτήτες και ενοικιαστής) συμφωνούσαν.

Το κράτος αποζημίωνε τους ιδιοκτήτες με έκπτωση φόρου 12% επί του αρχικού μισθώματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία του μέτρου είναι να καταβάλλεται το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας και το πολύ εντός του μηνός τον οποίο αφορά.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι για ενοίκιο π.χ. 1000 ευρώ και με μείωση 300 ευρώ η κάλυψη από το κράτος ανέρχεται σε 120 ευρώ ή διαφορετικά το ποσοστό της κάλυψης φθάνει το 40% των απωλειών.

Όσο αυξάνεται το ποσοστό μείωσης του ενοικίου τόσο περιορίζεται το όφελος.

Για παράδειγμα, για ενοίκιο 1.000 ευρώ και μείωση 50% η κάλυψη από το κράτος παραμένει στα 120 ευρώ που αντιστοιχεί στο 24% των απωλειών.

Εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, θα πρέπει να υποβληθεί η συμφωνία στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των στοιχείων μισθώσεων ακινήτων και να καταβληθεί το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του, και το πολύ εντός του μηνός τον οποίο αφορά.

Μηδενικά ενοίκια

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως, σχεδιάζει τον Ιούνιο να μην καταβάλλουν ενοίκια τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι και ενδεχομένως οι επιχειρήσεις της εστίασης. Τα μηδενικά ενοίκια θα ισχύσουν από τον Μάιο σε επιχειρήσεις που δραστηροποιούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στον τουρισμό, στις μεταφοράς, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών.

Η καταβολή του μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας καθώς και για τη φοιτητική κατοικία εξαρτώμενων μελών αυτών. Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο των μειωμένων κατά 40% ενοικίων για τους πληττόμενους ΚΑΔ καταργείται.

Η καταβολή αποζημιώσεων θα γίνει προκαταβολικά με βάση τις δηλώσεις COVID του Μαρτίου και υποβλήθηκαν έως τις 14 Μαίου 2021.

Στις αρχές Ιουνίου και αφού έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλλουν στην ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου.