ΕΛΛΑΔΑ. Τα κενά που αφήνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας στο θέμα της προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί ο φορέας προστασίας για όσους χάσουν το σπίτι τους, επιχειρεί να καλύψει έστω και κατόπιν εορτής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Καθώς με το νέο νόμο για τους οφειλέτες οι επιλογές είναι η βιώσιμη ρύθμιση ή ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ακόμα και της πρώτης κατοικίας του, εφόσον δεν θεωρείται ευάλωτος, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, στο υπουργειο προσπαθούν να δημιουργήσουν μια μεταβατική περίοδο μέχρι να ετοιμαστεί ο φορέας που θα αγοράζει τα σπίτια των ευάλωτων οφειλετών και στη συνέχεια θα τους τα νοικιάζει.

Πηγές του υπουργειου Οικονομικων αναφέρουν ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, εργάζεται συστηματικά για την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας του φορέα διαχείρισης των ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, από την 1η/6/2021 έως τις 30/6/2021 αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών από τράπεζες και διαχειριστές δανείων.

Σύμφωνα με τις ιδιες πηγες, οι πολίτες θα πρέπει να αποστείλουν στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της 1ης κατοικίας τους.

Τα στοιχεία του υπουργειου Οικονομικων δείχνουν ότι το ενδιαφέρον νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είναι ιδιαίτερα έντονο. Μέχρι στιγμής, 7.921 άτομα έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους.


Πηγή: dikaiologitika.gr