ΕΛΛΑΔΑ. Τη μονιμοποίηση της «προσωρινής» μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια στο κινηματογράφο και τα θέατρα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να βάλει το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο τόνισε πως εκτός από την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η κυβέρνηση στοχεύει στην εκμετάλλευση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα υπάρξουν, για τη μονιμοποίηση της μείωσης στους συγκεκριμένους συντελεστές ΦΠΑ.


Σημειώνεται ότι:

  • Ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, στα εισιτήρια μεταφορικών μέσων και τα εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Το μέτρο, ήδη εξετάζεται σε πρώτη φάση να παραταθεί έως το τέλος του έτους.
  • Ο μειωμένος ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο ισχύει έως το τέλος του έτους.


Με τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που βαρύνει υπηρεσίες και αγαθά η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού ενώ απειλούνται και από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτας. Η διατήρηση της “έκτακτης” μείωσης του ΦΠΑ αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την υγειονομική κρίση και θα τις βοηθήσει να σταθούν όρθιες στην πορεία της επιστροφής προς την κανονικότητα , που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πωλούνται φθηνότερα τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση του οικονομικού επιτελείου θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς καθώς βούληση της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια αποτελεί, η μείωση της έμμεσης φορολογίας.

Η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα ειδικά για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια ταξιδιωτική πίτα, καθώς η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις