ΕΛΛΑΔΑ. Σαράντα δύο κράτη, μεταξύ των οποίων Κύπρος και Βουλγαρία, περιλαμβάνει ο νέος «κατάλογος» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς και ως εκ τούτου οποιαδήποτε συναλλαγή με αυτά θα μπαίνει στο «μικροσκόπιο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού, στο πλαίσιο των γενικότερων ελέγχων για τον περιορισμό της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζεται και στην υπ’ αριθμ. Α.1186/23.8.2021 απόφαση της ΑΑΔΕ, για το φορολογικό έτος 2020, ως κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς χαρακτηρίζονται εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών, ή των εισοδημάτων, ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το 60% του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Ο προσδιορισμός των προνομιακών καθεστώτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όλες τις επιχειρήσεις αφού οι δαπάνες που καταβάλλουν προς φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία σε χώρα με προνομιακό καθεστώς κατά κανόνα δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, εκτός εάν ο υπόχρεος αποδείξει ότι αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών με σκοπό τη φοροαποφυγή.

Από την άλλη πλευρά βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι εκπίπτουν οι δαπάνες που καταβάλλονται σε φορολογικό κάτοικο κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, το οποίο χαρακτηρίζεται με βάση τις ίδιες διατάξεις ως κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση, η απόδειξη ότι μια συναλλαγή με προνομιακά καθεστώτα δεν έχει σκοπό τη φοροαποφυγή βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον φορολογούμενο. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να στοιχειοθετηθεί κατά τον φορολογικό έλεγχο ότι οι υπόψη συναλλαγές είναι πραγματικές και συνήθεις και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών με σκοπό τη φοροαποφυγή, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι αυτές πραγματικά έχουν λάβει χώρα και ότι έχουν αποφέρει πραγματικό οικονομικό όφελος στην ελεγχόμενη επιχείρηση που πραγματοποίησε τις σχετικές δαπάνες.

Γι’ αυτό και οι φορολογούμενοι που συναλλάσσονται με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα θα πρέπει να συγκεντρώνουν διάφορα στοιχεία προς επίδειξη στις φορολογικές αρχές σε ενδεχόμενο έλεγχο, όπως η ύπαρξη εμπορικής συμφωνίας, και με δεδομένο ότι η αλλοδαπή εταιρεία πραγματοποιεί ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένη.


Αναλυτικά ο κατάλογος των κρατών που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς για το φορολογικό έτος 2020 έχει ως εξής:

1. Άγιος Ευστάθιος
2. Αλβανία
3. Ανατολικό Τιμόρ
4. Ανγκουίλα
5. Ανδόρα
6. Βανουάτου
7. Βερμούδες
8. Βόρεια Μακεδονία
9. Βοσνία - Ερζεγοβίνη
10. Βουλγαρία
11. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
12. Γιβραλτάρ
13. Γκέρνσεϊ
14. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
15. Ιρλανδία
16. Κατάρ
17. Κιργιστάν
18. Κόσοβο
19. Κύπρος
20. Λιχτενστάιν
21. Μακάο
22. Μαλδίβες
23. Μαυροβούνιο
24. Μολδαβία
25. Μογγολία
26. Μονακό
27. Μπαρμπάντος
28. Μπαχάμες
29. Μπαχρέιν
30. Μπελίζ
31. Μπονέρ
32. Νήσοι Κέιμαν
33. Νήσοι Μάρσαλ
34. Νήσοι Τερκς και Κάικος
35. Νήσος του Μαν
36. Ουγγαρία
37. Παραγουάη
38. Σάμπα
39. Σαουδική Αραβία
40. Σρι Λάνκα
41. Τζέρσεϊ
42. Τουρκμενιστάν

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις