ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αλλάξουν το καθεστώς ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ζητά με επιστολή του προς Σταϊκούρα, Σκυλακάκη και Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ), Φώτης Δαμούλος.

Όπως υπογραμμίζει, «…πολλές επιχειρήσεις … έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο με το συγκεκριμένο θέμα και είτε δε μπορούν να ενταχθούν λόγω αυτού σε τρέχοντα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, είτε αδυνατούν να καταθέσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά έγγραφα που ζητούνται για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές»:

Θέμα: «Δυνατότητα Αλλαγής Καθεστώτος Ενίσχυσης Επιστρεπτέας Προκαταβολής»

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η εμφάνιση της νόσου COVID-19 προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας και έπληξε τους πολίτες και την κοινωνία σε διάφορα επίπεδα. Προκαλώντας κλυδωνισμό στην παγκόσμια οικονομία καθώς και την οικονομία των χωρών μελών της Ε.Ε. και φυσικά της Ελλάδας. Η συντονισμένη αντίδραση, των κυβερνήσεων των κρατών μελών, και της κυβέρνησης της χώρας μας, είχε σαν αποτέλεσμα τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία της Ε.Ε. και της χώρας μας.

Η Ελληνική κυβέρνηση δρώντας στο πλαίσιο των κανόνων πού έθεσε η Ε.Ε., έλαβε σειρά μέτρων, με σκοπό την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση και στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού επιστημόνων
  • Ενισχύσεις με μορφή Επιστρεπτέας προκαταβολής 1-2-3-4-5-6 & 7
  • Μειώσεις ενοικίων
  • Πρόγραμμα Συνεργασία
  • Αναστολή πληρωμής επιταγών
  • Προγράμματα περιφερειών-Στήριξη επιχειρήσεων covid-19
  • ΤΕΠΙΧ ΙΙ
  • Ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων
  • Επιδότηση τόκων 1 & 2 & 3
  • Πρόγραμμα Γέφυρα 1 & 2
  • Πρόγραμμα θερμάστρες εξωτερικών χώρων
  • Πρόγραμμα e-shops
  • Επιδότηση παγίων Δαπανών , κλπ

Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο μέτρο των Ενισχύσεων με μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής που επαναλήφθηκε σε επτά χρονικές περιόδους σε διάστημα περίπου ενός έτους (1-2-3-4-5-6 & 7) αυτή χορηγήθηκε κάτω από 2 πλαίσια ενίσχυσης, με δυνατότητα των επιχειρήσεων να επιλέξουν το πλαίσιο ενίσχυσης που επιθυμούν.

α. Ενίσχυση δυνάμει του Προσωρινού Πλαισίου C(2020)1863 /19.03.2020 ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19»

β. Σύμφωνα με τους όρους του υπ' αρ. 1407/2013 Κανονισμού (ΕΕ) για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (Κανονισμός de minimis).

Επειδή ως γνωστόν οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν καθ’ όλο το διάστημα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα υπό καθεστώς έντονης πίεσης, με ασφυκτικές προθεσμίες και με πλήθος αποφάσεων που έπρεπε να εφαρμόσουν σε διαφορετικά πεδία (εργατικά, μισθοδοτικά, φορολογικά, χρηματοδοτικά), είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος μελέτης σε βάθος των αποφάσεων που καλούντο να εφαρμόσουν και ενίοτε να οδηγούνται σε επιλογές που εκ των υστέρων αποδεικνύονται μη ορθές.

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο με το συγκεκριμένο θέμα και είτε δε μπορούν να ενταχθούν λόγω αυτού σε τρέχοντα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, είτε αδυνατούν να καταθέσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά έγγραφα που ζητούνται για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, να τους δοθεί η δυνατότητα μέχρι 31-3-2022 υποβολής τροποποιητικής δήλωσης λήψης της συγκεκριμένης ενίσχυσης που να επιτρέπει την αλλαγή του καθεστώτος.

Αναμένοντας για τις δικές σας ενέργειες.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις