ΛΑΚΩΝΙΑ. Την αλλαγή του αδόκιμου τρόπου διάρθρωσης και υλοποίησης των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων, ζητά ο Γιάννης Παναρίτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη και τον ΕΦΕΤ.

  • Προτάσεις

Προτείνει μάλιστα, «…να τροποποιηθεί η απόφαση και να εντάσσονται στα προγράμματα και άνεργοι ή γενικά πολίτες που επιθυμούν την επιμόρφωσή τους για μελλοντική εργασία σε επιχείρηση τροφίμων».

Για τις τουριστικές επιχειρήσεις δε, προτείνεται «…τα προγράμματα να υλοποιούνται εκτός εποχής αιχμής τους».

Η επιστολή

Θέμα: Τροποποίηση αποφάσεων για την εκτέλεση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων

Σχετικά: 1. Υπουργική Απόφαση αριθμ. 14708 ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007 2. ΟΕ 502.1/06-02-2014 ΕΦΕΤ «Εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων»

«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Το Επιμελητήριό μας υλοποιεί κάθε χρόνο προγράμματα κατάρτισης προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων. Κατά την πολύχρονη εμπειρία μας έχουμε συγκεντρώσει τα προβλήματα που αφορούν στη διοργάνωση αυτών των προγραμμάτων και σας τα καταθέτουμε με τη θερμή παράκληση να μελετηθούν και να οδηγήσουν σε μια νέα υπουργική απόφαση που θα τα επιλύει:

  • Οι αιτούντες συμμετοχή σε σεμινάριο πρέπει υποχρεωτικά να είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που απαιτείται για τη συγκέντρωση ικανού αριθμού αιτήσεων για τη συγκρότηση τμήματος, τον απαιτούμενο χρόνο έγκρισης του τμήματος (τουλάχιστον 40ημέρες) από τον ΕΦΕΤ, τον χρόνο διεξαγωγής του σεμιναρίου και το διάστημα έως την πραγματοποίηση των εξετάσεων, καταλαβαίνουμε ότι τελικά οι επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό που είτε δεν έχει εκπαιδευτεί είτε ολοκλήρωσε την εκπαίδευση αλλά δεν κατέχει το πιστοποιητικό επιμόρφωσης. Πρότασή μας είναι να τροποποιηθεί η απόφαση και να εντάσσονται στα προγράμματα και άνεργοι ή γενικά πολίτες που επιθυμούν την επιμόρφωσή τους για μελλοντική εργασία σε επιχείρηση τροφίμων.

  • Οι τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου εάν το προσωπικό τους κληθεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα επιμόρφωσης εντός της περιόδου αυτής. Πρέπει να ρυθμιστούν οι διαδικασίες έτσι ώστε τα προγράμματα να υλοποιούνται εκτός εποχής αιχμής για της τουριστικές επιχειρήσεις. Το ζήτημα αυτό δεν δύναται να επιλυθεί εάν δεν βρεθεί λύση για τη συμμετοχή ανέργων/πολιτών στα προγράμματα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις προσλαμβάνουν το προσωπικό τους μόνο κατά την τουριστική περίοδο και κατά συνέπεια, με το ισχύον καθεστώς το προσωπικό αυτό αναγκαστικά επιμορφώνεται εντός της περιόδου αιχμής.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις