ΕΛΛΑΔΑ. Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη της εφαρμογής Power Pass, η οποία αναμένεται να κάνει ντεμπούτο κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Οι αποζημιώσεις θα αφορούν τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι διαμορφώθηκαν έτσι από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Τα χρηματικά ποσά που θα δοθούν θα κυμαίνονται από 18 έως και 600 ευρώ και θα αφορούν την περίοδο από Δεκέμβρη του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοικτή για όλους του δικαιούχους για τουλάχιστον 15 ημέρες, ενώ κατά την διάρκεια αυτή θα ακολουθήσουν οι διασταυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αμέσως μετά θα αρχίσουν να πιστώνονται τα ποσά των επιστροφών στους δικαιούχους.

Όπως εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών «λαμβάνεται υπόψη το καθαρό εισόδημα, είναι υψηλότερο καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αλλά τους καλύπτει μέχρι τα 600 ευρώ. Υπήρχε μια αδυναμία στην προηγούμενη απόφαση ότι κάποιοι άνθρωποι που ήταν μοναχικοί μπορεί να τους έφτανε ενώ μια οικογένεια με δύο παιδιά ακόμη και με 45.000 μεικτό αν αφαιρέσετε τη φορολογία και όλες τις υποχρεώσεις ήταν οριακό για αυτό είπαμε καθαρό».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την νέα πλατφόρμα Power Pass

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, ενώ επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Ο καταναλωτής θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργειας. Αυτό που θα κάνει είναι να εισέρχεται στην πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης. Στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίησή τους.

  • Για όσους άλλαξαν κατοικία θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην Εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.
  • Για την επιδότηση έως 600 ευρώ των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

Πώς θα γίνεται η αίτηση

Προκειμένου κάποιος να λάβει τα χρήματα της επιστροφήςθα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία και αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Οι αιτούντες θα πρέπει, μπαίνοντας στην πλατφόρμα, να πιστοποιήσουν ή και να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους, δηλαδή τον αριθμό της παροχής και βέβαια να δηλώσουν, εάν δεν είναι περασμένος στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Εν συνεχεία και αφού υποβληθεί η αίτηση, η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο καθένας με την άντληση στοιχείων από τους παρόχους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, το σύνολο των ποσών που αναγράφονται στους λογαριασμούς, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Από το συνολικό ποσό θα αφαιρείται η επιδότηση που έχει δοθεί από το κράτος, καθώς και η πιθανή επιδότηση που έχει δοθεί από τον πάροχο.

Για ακόμα ένα μήνα η επιδότηση πετρελαίου κίνησης

Για ένα μήνα επιπλέον αναμένεται να παραταθεί η επιδότηση της χορήγησης πετρελαίου κίνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα ότι παρατείνεται και για τον Ιούνιο η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και ότι για το μέτρο αυτό τα χρήματα θα αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρεται στην Κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ , η «χορήγηση επιδότησης πετρελαίου κίνησης» (Β’ 1540)» (Β’ 2128) έως την 31 Μαΐου 2022, παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της για χρονικό διάστημα ενός μηνός, ήτοι έως και την 30η Ιουνίου 2022.

Το ύψος της επιδότησης παραμένει στο ποσό των 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης, προστίθεται στη σχετική απόφαση, προστίθεται στη σχετική απόφαση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις