ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Δίκοπο μαχαίρι ο Τουρισμός φέτος για τους Μεσσήνιους επαγγελματίες του Τουρισμού, καθώς η προσέγγιση των επιπέδων του 2019 (προ πανδημίας) ,επισκιάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους σε προϊόντα και υπηρεσίες. Μια αύξηση ωστόσο που φέρνει σε δεινή θέση του ξενοδόχους, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα τις τιμές τους, ενώ πιο έντονο είναι το πρόβλημα στις κρατήσεις που έχουν δεχθεί από τον Οκτώβρη/Νοέμβρη, καθώς δεν μπορούν να αλλάξουν τις τιμές στους πελάτες τους, μολονότι οι τιμές σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Τρείς φράσεις ξεχωρίζουν από τις δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας:

«Πλημμύρισε η Καλαμάτα»

«Κοντά στα επίπεδα προ πανδημίας»

«Σκιά η αύξηση του κόστους σε προϊόντα και υπηρεσίες, ως απόρροια και του πολέμου στην Ουκρανία»

karalis.jpg
Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής

Όπως μας ανέφερε ο κ.Καραλής:

«Ξεφύγαμε από την λαίλαπα της πανδημίας και οδηγηθήκαμε στην οικονομική- ενεργειακή κρίση ως απόρροια του Ουκρανικού…»

Ωστόσο:

«Τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι»

Στόχος:

  • «Οι προσδοκίες μας είναι να επιστρέψουμε στα επίπεδα προ πανδημίας»
  • «Ελπίζουμε η κορύφωση της τουριστικής περιόδου να διαρκέσει τουλάχιστον 40 μέρες»

Σε ερώτηση που του θέσαμε σχετικά με τον τουρισμό στην Πελοπόννησο εν γένει, μας ανέφερε ότι η Πελοπόννησος σαν τουριστικός προορισμός έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μολονότι διαθέτει μεγάλη ποικιλία και πληθώρα προορισμών, δεν θα συναντήσει κανείς χαρακτηριστικά που θα συναντήσει σε κάποια νησιά(π.χ Ρόδος, Κρήτη). Άλλωστε, «…οι κάτω των 30 προτιμούν τα νησιά, και ας είναι πιο αυξημένο το κόστος διακοπών».

«1 στους 2 Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος…»

Σε ακόμη χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκονται οι Έλληνες τουρίστες σύμφωνα με έρευνες, όπως μας είπε ο πρόεδρος των ξενοδόχων, καθώς ο 1 στους 2 Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος, ή θα προτιμήσουν κάποια εξοχική κατοικία, ιδιόκτητη ή συγγενικού/φιλικού προσώπου.

Μειωμένη μάλιστα είναι και η διάρκεια των διακοπών των τουριστών καθώς η μια εβδομάδα διακοπών το 2019, πλέον έχει μετατραπεί σε 3 μέρες διακοπών.

Καυστικός ως προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ο κ.Καραλής μας τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν βρίσκεται στην θέση να εξυπηρετήσει απολύτως την Μεσσηνία, ως προς τον τουρισμό , ενώ αναφέρθηκε και στο γενικότερο φαινόμενο υπερχείλισης σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Φάκελος Μεσσηνία:

Αρχικά να τονίσουμε ότι η Μεσσηνία ανέκαθεν αντλούσε από τον εγχώριο τουρισμό, ενώ η διάκριση μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσηνίας εν γένει, στο κομμάτι του τουρισμού, είναι άξια αναφοράς όπως αναφέρει ο κ. Καραλής.

Πιο συγκεκριμένα:

  • «Δεν είναι οριζόντια η διάχυση του τουρισμού»
  • «Η ευφορία δεν αντανακλάται σε όλες τις περιοχές»
  • «Πυλώνες του τουρισμού για την Μεσσηνία φέτος είναι η Καλαμάτα, η Στούπα, η Καρδαμύλη»

Φάκελος Καλαμάτα:

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ξενοδόχων, η Καλαμάτα διατήρησε ικανοποιητικά υψηλά τα επίπεδα τουρισμού και πριν την καλοκαιρινή περίοδο.

Βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν τα σχολεία, καθώς και το πλήθος Συνεδρίων (π.χ Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ) που φιλοξένησε η μεσσηνιακή πρωτεύουσα από το Πάσχα και μετά.

Σε επεξήγηση των παραπάνω, από την μία πλευρά, πολλά ήταν τα σχολεία που επέλεξαν να πραγματοποιήσουν πολυήμερες ή και ολιγοήμερες εκδρομές στην Καλαμάτα, στηρίζοντας έτσι τον ντόπιο τουρισμό. Από την άλλη πλευρά, μιας και βρισκόμαστε και σε μια «άτυπη» προεκλογική περίοδο, τα Συνέδρια (πολιτικά ως επί το πλείστον) που διαδραματίστηκαν στην Καλαμάτα(κυρίως 3ήμερα) συντέλεσαν με την σειρά τους στο να παρατηρήσουμε τζίρους κοντά σε αυτούς του 2019.

Φάκελος «Ουκρανικό»/κρίση :

«Σε δεινή θέση οι ξενοδόχοι σχετικά με τις κρατήσεις που έχουν δεχθεί από Οκτώβρη/Νοέμβρη, καθώς μολονότι οι τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες έχουν αλλάξει , δεν μπορούν να αλλάξουν τις τιμές στους πελάτες τους για τις ήδη υπάρχουσες κρατήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Καραλής, και συμπλήρωσε λέγοντας: «Ξεφύγαμε από την λαίλαπα της πανδημίας και οδηγηθήκαμε σε μια κρίση»

Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος , αναφέροντας ότι τα πράγματα στον Τουρισμό είναι καλύτερα από πέρυσι, ενώ έθεσε ως εφικτό και ρεαλιστικό στόχο την επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας, καθώς και «… Ελπίζουμε η κορύφωση της τουριστικής περιόδου να διαρκέσει τουλάχιστον 40 μέρες»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις