ΕΛΛΑΔΑ. Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, τα ποσοστά προ-κρατήσεων άγγιξαν ακόμη και το 100% σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς όπως το Μέτσοβο και τα Λαγκάδια του Ν. Αρκαδίας, ενώ άνω του 90% ήταν οι προ-κρατήσεις στη Δημητσάνα, στα Καλάβρυτα, στη Βυτίνα, στα Ιωάννινα, τη Καλαμπάκα, τα Τρίκαλα Κορινθίας και τη Καστοριά.

Επιπλέον, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για αυτοτελή κατοικία το τριήμερο των Χριστουγέννων (23/12-26/12) και της Πρωτοχρονιάς (30/12-2/1), κατέγραψαν αύξηση που σε πολλές περιπτώσεις ήταν άνω του 20%-25%. Άνοδος που σχετίζεται τόσο με την ζήτηση λόγω των ημερών που αποτελούν και το φουλ της σεζόν, αλλά και με το γεγονός ότι το σύνολο των οικονομικών κατοικιών, επιφάνειας 50 τ.μ. – 65 τ.μ., είχαν σχεδόν στο σύνολο τους «κλειστεί» με τα μόνα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα να είναι μεγαλύτερης επιφάνειας (120 -140 τ.μ.) με το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις να ξεπερνά ακόμη και τα 1.000 ευρώ.

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, το οποίο προχώρησε σε σχετική έρευνα που αναδεικνύει τους 42 εναλλακτικούς προορισμούς της χώρας με συνολικό κόστος έως 300 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η ύπαρξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας, παρέχει τη δυνατότητα τόσο στον ιδιοκτήτη ακινήτου σε μη δημοφιλή χειμερινό προορισμό να «εκμεταλλευτεί» την ιδιοκτησία του και να παράξει εισοδήματα, αλλά, ταυτόχρονα να αναδειχτούν μέσω της πλατφόρμας νέοι ορεινή και μη προορισμοί που διαθέτουν ακίνητα προς μίσθωση σε οικονομικές τιμές για την εποχή, σημειώνει το στέλεχος της αγοράς.

Οι 17 εναλλακτικοί προορισμοί για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με την ανάλυση, όσοι δεν κατάφεραν να προγραμματίσουν εγκαίρως τις διακοπές των Χριστουγέννων και δεν διαθέτουν ή/και δεν επιθυμούν να δαπανήσουν υψηλά ποσά, μπορούν να επιλέξουν ορεινούς προορισμούς τόσο στην Αρκαδία, στην Αχαΐα, την Λακωνία και στην Εύβοια. Προορισμοί που απέχουν έως 3 ώρες από την Αθήνα, ενώ το συνολικό κόστος διαμονής δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ για τρεις ημέρες σε κατοικία κατάλληλη για οικογένεια.

Παράλληλα, όσοι διαμένουν σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος, μπορούν να επισκεφτούν ορεινά χωρία των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Πιερίας και της Βοιωτίας.

Ο νομός Αρκαδίας βρίσκεται στο επίκεντρο των ταξιδιωτών τη δεδομένη χρονική στιγμή, με την κινητικότητα στα δημοφιλή χωρία Δημητσάνα, Βυτίνα, Λαγκάδια, Στεμνίτσα κλπ, πραγματικά να επικρατεί το αδιαχώρητο από τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων.

Μια οικογένεια ή/και μια τετραμελή παρέα, μπορεί να επιλέξει να διαμείνει σε ορεινά χωρία της Αρκαδίας όπως, τα Τρόπαια, τα Προσήλια, Ίσαρης κλπ., προορισμοί με κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις έως 300€. Συγκεκριμένα, στα Τρόπαια (παλαιότερο όνομα Βερβίτσα) χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 747 μέτρων, το συνολικό κόστος διαμονής σε κατοικία 70τμ διαμορφώνεται στα 221€. Στα Προσήλια, χωριό της Βόρειας Κυνουρίας, η μίσθωση κατοικίας 60 τ.μ. διαμορφώνεται στα 221€ για τρεις διανυκτερεύσεις.

Στην Αχαΐα, τη τιμητική τους έχουν τα Καλάβρυτα και η Ζαρούχλα, ενώ έντονη κινητικότητα αρχίζει να αποκτά και το χωριό Κλειτορία όπου ο περισσότερος κόσμος το γνωρίζει ως Μαζέικα. Οικονομικές επιλογές καταγράφονται στο μικρό χωρίο Πυργάκι στο νεοπαγή Δήμο Αιγιαλείας. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50 τ.μ. διαμορφώνεται στα 247€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Στο ορεινό χωριό του Δήμου Καλαβρύτων Κάτω Βλασιά, το κόστος μίσθωσης κατοικία 75τμ διαμορφώνεται στα 285€. Η Αχαϊα διαθέτει πολλά μικρά ορεινά χωρία που ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Οι 25 εναλλακτικοί προορισμοί για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς

Σύμφωνα με την ίδια πάντα έρευνα, όσον αφορά στις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, καταγράφονται επιλογές τόσο σε ορεινούς προορισμούς, όσο και σε μη, με το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Όπως σημειώνεται, όσοι επιθυμούν να διαμείνουν σε πόλεις της Περιφέρειας, μπορούν να επιλέξουν την Αχαϊκή πρωτεύουσα, τη Πάτρα, όπου το κόστος διαμονής σε κατοικία 70 τ.μ. για τρεις διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στα 298€. Η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η Καλαμάτα, φαίνεται ότι έχει «μπει» για τα καλά στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας είτε αναφερόμαστε σε θερινούς, είτε σε χειμερινούς προορισμούς. Στην Καλαμάτα το κόστος μίσθωσης κατοικίας 51 τ.μ. διαμορφώνεται στα 204€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Στο Ναύπλιο το κόστος μίσθωσης κατοικία 50τμ διαμορφώνεται στα 285€. Στο Λουτράκι και το Κιάτο, κοντινή προορισμοί για του Αθηναίους, το κόστος μίσθωσης κατοικίας διαμορφώνεται στα 243€ και 276€ αντίστοιχα. Ενώ, στη Ναύπακτο, κατοικία 65 τ.μ. μισθώνεται προς 282€ για τρεις διανυκτερεύσεις.

Γραφικά χωρία στα ορεινά της Μαγνησίας, όπως η Ζαγόρα, η Μακρυρράχη, ο Κισσός, διαθέτουν κατοικίες από 65τμ έως 80 τ.μ. με το κόστος διαμονής να διαμορφώνεται από 282€ έως 300€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Επιλογές καταγράφονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και στα ορεινά χωριά της Ηπείρου, όπως οι Καρυές, ορεινό χωριό στα Ζαγοροχώρια και ο Άγιος Μηνάς.

Παράλληλα, «must» προορισμοί είναι η Κοζάνη, η Βέροια, η Έδεσσα και η Νάουσα. Προορισμοί που συνδυάζουν τόσο την εικόνα μιας μικρής πολύς, αλλά, με πολλές δυνατότης δραστηριοτήτων και διασκέδασης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις