ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Nέα αεροπορική σύνδεση εγκαινιάζει η Volotea, με πτήσεις ανάμεσα σε Καλαμάτα και Νάντη, από τις 30 Μαΐου.

Δημοσίευμα της Γαλλικής «Figaro», με υπογραφή Laurène Trillard και τίτλο «Αεροδρόμιο της Νάντης: μια αεροπορική εταιρεία προσφέρει έναν νέο αποκλειστικό προορισμό στην Ελλάδα» αναφέρει ότι η Volotea θα εξυπηρετεί κάθε Τρίτη σύνδεση από το αεροδρόμιο της Νάντης με προορισμό την παραθαλάσσια πόλη της Καλαμάτας, στην Ελλάδα.

Η εταιρεία συνδέει ήδη τη γαλλική πόλη Νάντη με έντεκα χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, Αυστρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Δανία, Βουλγαρία, Γαλλία και Μαρόκο.

Επισημαίνεται ότι από τον Δεκέμβριο η ισπανική εταιρεία είχε ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία μιας γραμμής Νάντης- Ρόδου, κάθε Σάββατο, από τον Απρίλιο.

Volotea

Η Volotea είναι ισπανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους με έδρα τις Αστούριες και με βάσεις στην Ισπανία, στην Ιταλία ,στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Η Volotea είναι αεροπορική εταιρεία που δημιουργήθηκε από τους πρώην ιδρυτές της Vueling, Carlos Muñoz και Lázaro Ros. Το όνομα "Volotea" προέρχεται από το ισπανικό ρήμα "revolotear", που σημαίνει "πετάω γύρω." Η Volotea ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στις 5 Απριλίου 2012, από το Αεροδρόμιο Marco Polo της Βενετίας.

Η εταιρεία υποστηρίζεται από τρία ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια, δύο από την Ευρώπη και ένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία συγκέντρωσε πάνω από 50 εκατ. € πριν αρχίσουν οι δραστηριότητες της.

Η Boeing ανακοίνωσε στις 15 Φεβρουαρίου 2012 ότι είχε υπογράψει μια συμφωνία για μακροχρόνια μίσθωση με τη Volotea για ένα άγνωστο αριθμό αεροσκαφών Boeing 717. Τον Μάρτιο του 2015, ανακοινώθηκε ότι η Volotea θα λάμβανε τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη τύπου 717 από την εταιρία Blue1. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2015, η Volotea ανακοίνωσε τα σχέδιά της να καταργήσει σταδιακά τα 717 από τον στόλο της μέσα στα επόμενα χρόνια όπως και έγινε με την ολική καθήλωση του στόλου τον Δεκέμβριο του 2020. Η αντικατάσταση τους πρόκειται να γίνει από μεταχειρισμένα Airbus A320.

Νάντη

Η Νάντη είναι μεγαλούπολη (πόλη και λιμένας) στη Δυτική Γαλλία, πρωτεύουσα του νομού της Λουάρ-Ατλαντίκ (παλαιότερα Κάτω Λίγηρα) και επίσης πρωτεύουσα της περιοχής της Χώρας του Λίγηρα (Pays de la Loire), στη συμβολή των ποταμών Ερντρ και Λίγηρα επί της όχθης του δεύτερου, με 277.728 κατοίκους. Η Νάντη είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις και λιμένες της Γαλλίας.

Η ονομασία της προέρχεται από τους Γαλάτες κατοίκους της περιοχής πριν τη ρωμαϊκή κυριαρχία, οπότε και η πόλη πήρε το όνομα Πόρτους Ναμνέτους. Συχνά αναφέρεται και ως η Βενετία της Δύσης λόγω της θέσης της στο δέλτα του ποταμού Λίγηρα.

Η πόλη ιδρύθηκε από τους Ναμνέτους (φυλή Γαλατική) γύρω στο 70 π.Χ., ενώ το 56 π.Χ. κατακτήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα. Εκχριστιανίστηκε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ., ενώ κυριεύτηκε διαδοχικά από τους Σάξονες, τους Φράγκους, τους Βρετανούς και τους Νορμανδούς. Το 843 είχε γίνει ερείπια. Το 946, ο Αλαίν Μπαρμπ-Τορτ, εγγονός του Αλαίν του Μεγάλου, ίδρυσε το Δουκάτο της Βρετάνης.

Όταν το Δουκάτο προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Γαλλίας το 1532, η Νάντη διατήρησε για λίγα χρόνια το Κοινοβούλιο της Βρετάνης, αποτελώντας την έδρα του Βασιλείου της Βρετάνης μέχρι το τέλος της Μεροβιγγείου δυναστείας, πριν μεταφερθεί στη Ρεν. Το 1598, ο βασιλιάς Ερρίκος Δ' της Γαλλίας υπέγραψε το Διάταγμα της Νάντης, γνωστό ως "Έδικτο της Νάντης" που παραχωρούσε θρησκευτικά δικαιώματα στους Ουγενότους Προτεστάντες ίσα με τους Καθολικούς και δια του οποίου δόθηκε τέρμα στους θρησκευτικούς πολέμους στη Γαλλία.

Κατά το 18ο αιώνα, πριν την κατάργηση της δουλείας, η Νάντη ήταν η πρωτεύουσα του δουλεμπορίου στη Γαλλία, κάτι που την έκανε το πρώτο γαλλικό λιμάνι και πλούσια πόλη. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση, η Νάντη συμμετείχε σε αυτή, παρόλο που η ευρύτερη περιοχή σύντομα ξεκίνησε έναν ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο με το νέο πολίτευμα: πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες μαζικές εκτελέσεις, κυρίως διά πνιγμού στον ποταμό Λίγηρα.

Η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στη δεξιά όχθη του Λίγηρα πάνω σε μικρές νησίδες αυτού. Το 19ο αιώνα, η Νάντη έγινε βιομηχανική πόλη. Ίσως την πρώτη δημόσια συγκοινωνία αποτέλεσε η υπηρεσία λεωφορείων που ξεκίνησε το 1826 στην πόλη και στη συνέχεια τη μιμήθηκαν το Παρίσι, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Οι πρώτοι σιδηρόδρομοι κατασκευάστηκαν το 1851, καθώς και πολλές βιομηχανίες.

Το 1940, η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές, αφού πέρασε στα χέρια των γερμανικών στρατευμάτων. Βομβαρδίστηκε δυο φορές από τους Βρετανούς στις 16 και 23 Αυγούστου 1943, προτού απελευθερωθεί από τους Αμερικανούς το 1944.

Σήμερα, η Νάντη αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό κέντρο με ναυπηγεία και εργοστάσια σαπωνοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, μεταλλουργίας και επίπλων. Το 2003, η γαλλική "L'Express" ψήφισε τη Νάντη ως την πιο "πράσινη πόλη" της Γαλλίας, ενώ το 2004 το περιοδικό "Time" την αναφέρει ως την "πιο κατοικήσιμη πόλη στην Ευρώπη".

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι τα ερείπια των παλαιών Πύργων των Δουκών της Βρετάνης, ο Ναός του Αγίου Ιακώβου (12ος αιώνας), ο Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου και το Μουσείο Καλών Τεχνών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις