ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Στο «σφυρί» θα βγει το εμβληματικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX», με ιστορία 124 ετών, στις 26 Απριλίου, με τιμή εκκίνησης 5.401.419 ευρώ.

To REX της Καλαμάτας

Το Rex Hotel, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους συχνούς επισκέπτες της πόλης, αποτελεί ένα «συστατικό στοιχείο» της, έχοντας φιλοξενήσει στα δωμάτιά του πολλές εξέχουσες προσωπικότητες που πέρασαν από την περιοχή.

Κομβικό σημείο υπήρξε ο μεγάλος σεισμός του 1986, μετά τον οποίο οι ιδιοκτήτες του προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις για την πλήρη ανακατασκευή του την περίοδο 1996-1999. Το ξενοδοχείο Rex, που βρίσκεται στην οδό Αριστομένους, στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας δίπλα από το δημαρχείο της πόλης, έγινε 4 αστέρων, λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο και διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. Διαθέτει 42 δωμάτια και 2 σουίτες που χαρακτηρίζονται από διακριτική νεοκλασική διακόσμηση.

Ωστόσο, οι διαδοχικές κρίσεις που ξεκίνησαν σχεδόν μια δεκαετία μετά την πλήρη ανακαίνισή του δεν άφησαν ανεπηρέαστη τη δραστηριότητα του. Η έλλειψη ρευστότητας, ο ανταγωνισμός, αλλά και η πανδημία ήταν οι αιτίες και για την περιπέτεια της ομώνυμης εταιρείας “Rex Α.Ε.”.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση του 2017), ο κύκλος εργασιών ανερχόταν σε 444.551,56 ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημίες να φτάνουν τα 2.085 εκατ. ευρώ και τις συνολικές υποχρεώσεις τα 3 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση των αποτελεσμάτων αναφερόταν ότι «η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, δεδομένου ότι έχει εξαντλήσει τα πιστωτικά όρια δανεισμού που της έχουν χορηγήσει οι τράπεζες».

Η κατάσχεση και οι διαδοχικοί πλειστηριασμοί

Η κρίσιμη αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 υπέρ της «LANA SECURITIZATION S.A.R.L.» για ποσό 100.000 ευρώ, οδηγώντας στον πλειστηριασμό που ορίστηκε αρχικά για τις 22 Ιουλίου 2020, με επισπεύδουσα την Cepal και τιμή πρώτης προσφοράς 3.277.642 ευρώ. Ο πλειστηριασμός δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας.

Στη συνέχεια ορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 21 Οκτωβρίου 2020, με την ίδια τιμή εκκίνησης. Στο μεταξύ, όμως, η εταιρεία προσέφυγε δικαστικά, ζητώντας διόρθωση της τιμής, αλλά και της περιγραφής του ακινήτου. Στην έκθεση εκτίμησης που προσκόμισε, η αξία του ακινήτου ανερχόταν στο ποσό των 7.248.890 ευρώ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, στις 9 Οκτωβρίου 2020, έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, διατάσσοντας την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 5.401.419 ευρώ. Με αυτή την τιμή εκκίνησης έγινε ο πλειστηριασμός στις 21 Οκτωβρίου 2020, αλλά απέβη άγονος ελλείψει πλειοδοτών.

Στη συνέχεια, ορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 9 Δεκεμβρίου 2020, αλλά ανεστάλη και πάλι λόγω πανδημίας.
Το νέο σφυρί ορίστηκε για τις 7 Ιουλίου 2021, αλλά δεν χτύπησε καθώς η διαδικασία ανεστάλη με εντολή της επισπεύδουσας. Στη συνέχεια η ίδια ζήτησε νέο πλειστηριασμό για τις 4 Μαΐου του 2022, αλλά και πάλι έδωσε εντολή αναστολής. Τώρα επανέρχεται με τον επαναληπτικό πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου 2023 και με τιμή εκκίνησης 5.401.419 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Πρόκειται για ένα οικόπεδο εκτάσεως σύμφωνα με το κτηματολόγιο 497 τ.μ., εντός σχεδίου πόλης, μετά του ξενοδοχειακού κτιρίου, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο, τρεις ορόφους και δώμα. Στο υπόγειο υπάρχουν αποθήκες και χώροι υλικών ιματισμού, πλυντηρίων, λεβητοστασίου, καθώς και χώρος συνεδρίου.

Το ισόγειο αποτελείται από το χώρο υποδοχής, καφέ-μπαρ, εστιατόριο, το χώρο παρασκευής γευμάτων, ενώ στους ορόφους λειτουργούν 44 δωμάτια.

Το ακίνητο περιγράφεται ως «ένα νεοκλασικό κτίριο, διατηρητέο στις εξωτερικές όψεις, το οποίο μετά το σεισμό της Καλαμάτας το 1986 ανακατασκευάσθηκε πλήρως την περίοδο 1996 -1999 και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση».

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις