ΕΛΛΑΔΑ. Από την 1η Οκτωβρίου η αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας επανέρχεται στην πρότερη κατάστασή της καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου λήγει η ισχύς των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν μέσα στην κρίση και η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) σπεύδει να βάλει κανόνες στους προμηθευτές για να διασφαλίσει την ομαλή και διαφανή μετάβαση και να προστατέψει τους καταναλωτές από τις καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος.

Από χθες και έως τις 19 Ιουλίου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις υποχρεώσεις των προμηθευτών έναντι των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων που θα ισχύσουν από 1ης Οκτωβρίου με την επαναφορά των τεσσάρων τύπων τιμολογίων που ίσχυαν πριν από την 1η Αυγούστου 2022.

Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα ελεύθερης αλλαγής προμηθευτή, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε πρόγραμμα κυμαινόμενης τιμολόγησης θεωρείται καταχρηστική. Η προμήθεια ρεύματος γίνεται μόνο μετά τη σύναψη σύμβασης και οποιαδήποτε μετάπτωση των καταναλωτών σε άλλο προϊόν από αυτό που είχε στην προηγούμενη σύμβασή του, προϋποθέτει τη συναίνεσή του, η οποία αποτυπώνεται με την υπογραφή σχετικής σύμβασης προμήθειας.

Σε περίπτωση που με τη λήξη των έκτακτων μέτρων αναβιώσουν οι όροι των συμβάσεων προμήθειας που βρίσκονταν σε αναστολή χωρίς όμως καμία τροποποίηση αυτών ή οποιουδήποτε άλλου όρου, οι προμηθευτές δεν οφείλουν να ενημερώσουν τους πελάτες τους καθώς αυτοί θα τιμολογούνται με τον ίδιο τρόπο που τιμολογούνταν και πριν από τη θέσπιση των έκτακτων μέτρων.

Σε περίπτωση που με τη λήξη των έκτακτων μέτρων ο πελάτης παραμένει συμβεβλημένος σε προϊόν που φέρει την ίδια ονομασία αλλά οι όροι έχουν αλλάξει, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να προγνωστοποιούν με ατομική και διαφανή ενημέρωση μέσω διακριτής επιστολής προς τον καταναλωτή 60 ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2023. Επιστολή μέσω του λογαριασμού δεν θεωρείται σύννομη.

Η Αρχή ενημερώνει ότι θα προβεί σε έλεγχο των συμβάσεων και στην περίπτωση που αυτές δεν είναι συμβατές, δεν θα αναρτά τα προγράμματά τους στην ιστοσελίδα της. Επίσης, επισημαίνει ότι τα τιμολόγια που ίσχυσαν την περίοδο των έκτακτων μέτρων δεν δύναται να συνεχιστούν υπό την ίδια μορφή από την 1η Οκτωβρίου 2023, καθώς γι’ αυτά οι καταναλωτές δεν έχουν πληροφόρηση για τις παραμέτρους βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τιμή.

Τα 4 τιμολόγια

Κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε πρόγραμμα κυμαινόμενης τιμολόγησης θεωρείται καταχρηστική.

Η ΡΑΑΕΥ επαναφέρει στη δημόσια διαβούλευση τους τέσσερις τύπους τιμολογίων που ίσχυαν πριν από τα έκτακτα μέτρα και είχαν εγκριθεί με απόφασή της.

Ειδικότερα προτείνει:

1. Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης: Πρόκειται για προϊόντα τα οποία προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της σύμβασης προμήθειας.

2. Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα: Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της σύμβασης προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται πριν από την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της σύμβασης προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς, οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν από την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

3. Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της σύμβασης προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της σύμβασης προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι δεν εκκαθαρίζονται πριν από την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα). Οι δείκτες της χονδρεμπορικής θα πρέπει να εκκαθαρίζονται μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα ν+2 προκειμένου να ανακοινώνεται η τελική τιμή προμήθειας λιανικής. Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του προμηθευτή το αργότερο έως και δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Πρακτικές επαναληπτικής έκδοσης λογαριασμών για την ίδια περίοδο (έναντι ή εκκαθαριστικών), διορθωτικών ή απολογιστικών, θεωρούνται καταχρηστικές.

4. Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή προμήθειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή.

Επίσης, προτείνεται σαφώς προσδιορισμένη ρήτρα αναπροσαρμογής για τα κυμαινόμενα τιμολόγια που σε περίπτωση αλλαγής θα πρέπει να προγνωστοποιείται.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις