ΗΠΑ. Ο Ντιν Μητρόπουλος διαθέτει ένα ταλέντο, ένα χάρισμα για πολλούς μοναδικό. Όχι απλά να εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες μέσα στις κρίσεις. Aλλά να αποκτά εταιρείες με προβλήματα, αυτές τις οποίες ο ίδιος πιστεύει ότι έχουν κάποια «κρυφή» αξία, να τις «ανασταίνει» και συνήθως να τις πουλά και να αποκομίζει υπεραξίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ευκαιρίες πάντως υπάρχουν για εκείνον και εκτός κρίσεων. Γιατί η διαίσθηση του δεν φαίνεται να τον προδίδει ποτέ…

Αν τούτες οι λίγες φράσεις περιγράφουν περίπου το επιχειρηματικό αντικείμενο των δραστηριοτήτων του ελληνομερικανού δισεκατομμυριούχου, το επόμενο ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να ψάχνει αυτή την εποχή στην Ελλάδα, όταν σαφώς η κατάσταση στην οικονομία και την αγορά δεν έχει σχέση με όσα είχαν συμβεί στην «καρδιά» της μακράς ύφεσης.

Μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες περιπτώσεις που φέρεται να «κυνήγησε» στην Ελλάδα κατά το παρελθόν ο επονομαζόμενος στις ΗΠΑ και ως «γκουρού των εξαγορών» υπήρξε αυτή γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας (που επεδίωξε κάποτε να πάρει από κοινού με άλλους δυο billionaires, τους Τζόν Κατσιματίδη και Τζον Κάλαμος), χωρίς ωστόσο να συμβεί τελικά αυτό. Πως, πότε και γιατί ίσως δεν έχει σημασία πλέον.

Το βέβαιο είναι ότι ο ελληνοαμερικανός επενδυτής και επιχειρηματίας, δεν αρνήθηκε ποτέ την αγάπη του για την πατρίδα και πιστώνεται το ενεργό διαχρονικό ενδιαφέρον του για τα θέματα της ομογένειας, μεταξύ άλλων από τη θέση του στο Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας (National Hellenic Society) και ως ένας από τους θεματοφύλακες στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο.

Το 2019 δε, απέσπασε το βραβείο IFG (International Foundation for Greece) για τον τομέα της επιχειρηματικότητας, σε έναν θεσμό ο οποίος τιμά τους Έλληνες της διασποράς που προβάλλουν την ιδέα της Ελλάδας.

(Στο πλαίσιο της βράβευσης τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν παλαιότερα μια ιδιαίτερη σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων με τίτλο «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες», στην οποία εικονιζόταν και το δικό του πρόσωπο).

Πριν από μερικές ημέρες, ο κ.Μητρόπουλος ταξίδεψε και πάλι στην Ελλάδα, έδωσε το παρών στο συνέδριο «13th Annual Capital Link Sustainability Forum» (με τίτλο Χρηματοδότηση, Επενδύσεις & Βιώσιμη Ανάπτυξη/Financing & Investments Spearheading Sustainable Growth») σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας, όπως και ο CEO της Calamos Investments Τζον Κουδούνης και δεν δίστασε να προβεί σε σημαντικές παρεμβάσεις.

Οι προθέσεις του για πιθανές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν «διαγνώσθηκαν», καθώς δεν αναφέρθηκε δημόσια τουλάχιστον στις σκέψεις που μπορεί να κάνει, ωστόσο είναι σαφές σε ποιους τομείς της αγοράς κινείται.

Η αναδρομή στα χρόνια της κρίσης δείχνει ότι πριν από μερικά χρόνια –και υπό ειδικές συνθήκες, τότε- είχαν μπει στο «στόχαστρό» του ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Το 2015 το όνομά του συμπεριλαμβανόταν σε ομάδα επενδυτών οι οποίοι στήριζαν συγκεκριμένα private equity funds και συζητούσαν με ελληνικές τράπεζες για την προοπτική εξαγοράς ξενοδοχειακών συγκροτημάτων (ακουγόταν και το Χίλτον, πριν καταλήξει στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών του).

Τώρα; Θα βρει αυτό που θέλει; Να περιμένουμε κάποιο ελληνικό deal από τον κ.Μητρόπουλο;

Τρόφιμα και τεχνολογία βρέθηκαν στο επίκεντρο των τελευταίων επιχειρηματικών κινήσεών του στην αμερικανική αγορά.

Οι νέες ιδέες κάθε άλλο παρά λείπουν για τον Πελοποννησιακής καταγωγής Ντιν Μητρόπουλο και δεν συσχετίζονται απαραίτητα πάντα με τα παραδοσιακά αντικείμενα του ομίλου του.

Διπλάσια περιουσία σε μια δεκαετία

Γεννημένος σε ένα μικρό, φτωχό χωριό της Αρκαδίας, τους Χράνους (σ.σ. με βάση την απογραφή της προηγούμενης δεκαετίας διέθετε τριψήφιο αριθμό κατοίκων), ο Έλληνας billionaire διατηρεί ζωντανές στο μυαλό του πολλές μνήμες από την παιδική του ηλικία και αυτός είναι ένας καλός λόγος για τον οποίο δεν ξεχνά ποτέ την πατρίδα.

Η διαδρομή του αυτοδημιούργητου ελληνοαμερικανού businessman ξεκινά αρκετές δεκαετίες πίσω στο χρόνο.

Από τον καιρό που η οικογένειά του μετανάστευσε από την Ελλάδα στη Βοστόνη, όταν εκείνος ήταν δέκα ετών. Ο πατέρας του εργαζόταν ως ξυλουργός και είχε χωράφια με ελιές και αμπέλια πριν οι γονείς του αποφασίσουν το ταξίδι στην ξενιτιά για μια καλύτερη τύχη, όπως έχει εξομολογηθεί.

Στην συνέχεια ο ίδιος σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Babson College στην Μασσαχουσέτη, ένα από τα κορυφαία κολέγια στον κόσμο στο είδος του. Αποφοίτησε από εκεί με Βachelor (1967) και Μasters (1968), συνέχισε στο Columbia για το μεταπτυχιακό του και στα 25 του πήγε στη Γενεύη για να εργαστεί ως οικονομικός διευθυντής στη GTE Corporation (μετέπειτα Verizon), πριν γυρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κάνει το μεγάλο «μπαμ».

Ο Ντιν Μητρόπουλος σήμερα είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της C. Dean Metropoulos & Co, εταιρεία που ειδικεύεται στις εξαγορές και την διαχείρηση, η οποία διαθέτει ομόλογα, ακίνητα, μετοχές και επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε επιχειρήσεις, με συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με προσωπική περιουσία 2,6 δισ. δολ. φιγουράρει για το 2023 στο νο 1.203 της λίστας Forbes και δεν είναι τυχαίο ότι από το 2014 (1,3 δισ. δολ.) κατάφερε να διπλασιάσει το μεγεθός της.

Ένα από τα πιο πρόσφατα «χρυσά» deals που καταγράφηκαν στο ενεργητικό του αφορούσε την εξαγορά, μαζί με την One Rock Capital Partners, της Nestlé Waters North America (της μεγαλύτερης εταιρείας εμφιαλωμένου νερού στον πλανήτη, Nestlé Waters) με τίμημα ύψους σχεδόν 5 δισ. δολ., η οποία περιλαμβάνει όλα τα εμπορικά σήματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων καταλαμβάνει επίσης περίοπτη θέση στο χαρτοφυλάκιo του κ.Μητρόπουλου. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη μέρα που «έκλεισε» με το private equity Apollo την τριπλή συμφωνία για την εξαγορά τριών αλυσίδων ισπανόφωνων σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ, καθιστώντας την ως την κορυφαία επιχείρηση σε ένα ταχέως αναπυτσσόμενο κομμάτι του κλάδου, που απευθύνεται σε ένα ευρύ πληθυσμιακά target group καταναλωτών.

Από τα highlights του portfolio του, σε συμπόρευση με τον όμιλο Gores, η δημιουργία αρκετών SPACS, μεταξύ αυτών και της νούμερο ένα εταιρείας τεχνολογίας που παρέχει τεχνολογία αυτόματης οδήγησης παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Ντιν Μητρόπουλος έγινε περισσότερο γνωστός για τη διάσωση των εμβληματικών Twinkies και Hostess Brands και Metropoulos & Co πέτυχε turn around stories με πώληση των εταιρειών σε καλύτερη αποτίμηση όπως αυτά των Chef Boyardee, Pabst Blue Ribbon, Bumble Bee Tuna κ.ά.

Ο Μητρόπουλος πραγματοποίησε την πρώτη εξαγορά της καριέρας του στα 32 του, όταν απέκτησε μια εταιρεία τυριών από την γενέτειρα της συζύγου του το Vermont και αργότερα συνεργάσθηκε με τον «τιτάνα» των ιδιωτικών επενδύσεων, επίσης, billionaire ελληνικής καταγωγής, Άλεκ Γκόρη στο come back της Hostess.

Ένα άλλο μεγάλο του deal ήταν η πώληση της ζυθοποιίας Pabst Brewing τον Σεπτέμβριο του 2014 αντί 750 εκατ. δολ. τριπλασιάζοντας το αρχικό κεφάλαιο επένδυσης από το 2010.

Καθοριστική για την πορεία του ήταν η ίδρυση της International Home Foods το 1996, την οποία ανέπτυξε και πούλησε μετά από τέσσερα χρόνια, έναντι 2,9 δισ. δολαρίων.

Συνολικά, ο ελληνοαμερικανος δισεκατομμυριούχος έχει αναβιώσει ή δημιουργήσει πάνω από 100 επιχειρηματικά προϊόντα και 300 brands σε Αμερική, Μεξικό, Ευρώπη πολλαπλασιάζοντας την αξία τους και κατά κανόνα πουλώντας στην συνέχεια τις αντίστοιχες εταιρείες με υψηλή υπεραξία.

Οικογένεια και πολιτική

Όπως αναφέρουν τα διεθνή media ο Ντιν Μητρόπουλος ζει στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα στις ΗΠΑ με την σύζυγό του Μαριάν, η οποία διετέλεσε επικεφαλής της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Aegean Entertainment στο Μπέβερλι Χιλς και ανήκει στους δωρητές της προεκλογικής καμπάνιας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο ένας από τους δυο γιούς του, ο Ντάρεν (σ.σ. ο άλλος ονομάζεται Έβαν), μονοπώλησε τα φώτα της δημοσιότητας το 2016, όταν αγόρασε την μυθική έπαυλη Playboy Mansion του Χιου Χέφνερ έναντι 100 εκατ. δολ.

Ο κ.Μητρόπουλος έχει δηλώσει ότι οι γιοι του έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε πολλές από τις συμφωνίες δισεκατομμυρίων που έχει κλείσει, καθώς με τον διαφορετικό τους τρόπο σκέψης έχουν καταφέρει να ανανεώσουν εμπορικά σήματα που είχαν χάσει τη «ζωντάνια» τους στην αγορά.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις