Κορεσμένα τα φωτοβολταϊκά δίκτυα Κρήτης και Πελοποννήσου!
Κλείνει ο δρόμος για τα φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο - Δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός, σκέψεις για επιβολή προστίμου στον ΔΕΔΔΗΕ μετά το αλαλούμ του ηλεκτρονικού διαγωνισμού
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Nα κλείσει την υπόθεση με τα φωτοβολταϊκά στα κορεσμένα δίκτυα της Κρήτης και Πελοποννήσου επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατανοώντας ότι η εκκρεμότητα με το σχετικό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ που σέρνεται επί εννέα μήνες ρίχνει σκιές στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει την αγορά των ΑΠΕ και να χορηγήσει όρους σύνδεσης και για μικρά φωτοβολταϊκά.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς η ΡΑΑΕΥ φαίνεται να διαπιστώνει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης δεν είναι αρκετά τεκμηριωμένη που να στοιχειοθετεί λόγους ακύρωσης του διαγωνισμού.
Επομένως, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό και υπάρχει σκέψη να επιβληθεί πρόστιμο στο ΔΕΔΔΗΕ για το application που χρησιμοποιήθηκε, το οποίο όπως αποδείχτηκε δεν υπήρξε αποτελεσματικό, παρεμποδίζοντας τις διαδικασίες της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Η απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 kW βγήκε τον περασμένο Αύγουστο, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άνοιξε τον δρόμο σε μικρά έργα να αποκτήσουν θέση σε Κυκλάδες, Πελοπόννησο και Κρήτη, με διαθέσιμη δυναμικότητα 86 MW στην Πελοπόννησο, 45 MW στις Κυκλάδες και 140 MW στην Κρήτη και δέλεαρ την εξασφαλισμένη ταρίφα των 65,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ο σχετικός διαγωνισμός διενεργήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ το Φθινόπωρο του 2022 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Διαχειριστή, με μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα τη χρονική προτεραιότητα.
Για τις Κυκλάδες ο διαγωνισμός εξελίχθηκε ομαλά γιατί η ζήτηση υπολειπόταν της προσφοράς. Στην Πελοπόννησο όμως υπήρξαν παρατράγουδα καθώς «έπεσε» η πλατφόρμα που ετοίμασε ο ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει συνεχώς η διαδικασία και να χάσουν έτσι το δικαίωμά τους πολλοί από του συμμετέχοντες. Για την Κρήτη, αντίθετα, το πρόβλημα ήταν ότι οι «θέσεις» κλείστηκαν με αστρονομικές ταχύτητες.
Έκτοτε υπήρξαν καταγγελίες που έγιναν στην ΡΑΑΕΥ για αδιαφανείς διαδικασίες και παράνομη χρήση ρομποτικού λογισμικού κατά την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να καταχωρηθούν με βάση την διαδικασία των γρήγορων κλικς και να καλυφθεί έτσι απευθείας ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος, αφήνοντας εκτός πολλούς από τους συμμετέχοντες.
Στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζουν ότι έμειναν εκτός συστήματος ενδιαφερόμενοι λόγω εξάντλησης της περιορισμένης διαθέσιμης ισχύος και ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες για να «πεταχθούν» από την πλατφόρμα τα αυτοματοποιημένα μηχανάκια, από ότι φαίνεται όμως δίχως μεγάλη επιτυχία.
Η Ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε τότε να αναστείλει την διαδικασία χορήγησης όρων σύνδεσης και ανέθεσε την υπόθεση σε ειδικό εμπειρογνώμονα για διερεύνηση των καταγγελιών. Πρόσφατα κατατέθηκε στην ΡΑΑΕΥ το σχετικό πόρισμα το οποίο διαπιστώνει κενά στην διαδικασία και κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και να καταθέσει τις απόψεις του και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Τις επόμενες μέρες που θα διαβιβαστεί και η σχετική εισήγηση του Ρυθμιστή θα φανεί ποιες είναι οι προθέσεις του ΥΠΕΝ για να κλείσει οριστικά ο περίφημος ηλεκτρικός διαγωνισμός για τον οποίο υπάρχουν πιέσεις να βρεθεί λύση εδώ και μήνες.
Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις