ΕΛΛΑΔΑ. Τις ίδιες πωλήσεις με εκείνες του 2015, περίοδο κατά την οποία η χώρα έμπαινε στη «φυλακή» των capital controls, πραγματοποίησαν οι Έλληνες το γ’ τρίμηνο του 2023 - Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και οι αγορές – Το καθοδικό σπιράλ του πολύτιμου μετάλλου και η… ανατροπή λόγω Ισραήλ

Χαμηλό οκταετίας σημείωσαν το γ’ τρίμηνο του 2023 οι πωλήσεις χρυσών λιρών, με τους Έλληνες να πραγματοποιούν πάνω – κάτω τις ίδιες συναλλαγές με εκείνες του 2015, περίοδο κατά την οποία η χώρα έμπαινε στη «φυλακή» των capital controls.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2023 πουλήθηκαν από ιδιώτες μόλις 7.847 χρυσές λίρες, αποτελώντας το δεύτερο χαμηλότερο αριθμό μετά το γ’ τρίμηνο του 2015, οπότε και οι πωλήσεις «άγγιξαν» τις 7.291 τεμάχια. Έτσι, στο 9μηνο του τρέχοντος έτους η κεντρική τράπεζα αγόρασε συνολικά 29.389 χρυσές λίρες που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 12ετίας! «Τα στατιστικά αυτά έχουν διπλή ανάγνωση: είτε οι Έλληνες αποφάσισαν να κρατήσουν τις λίρες τους στα σεντούκια, αναμένοντας καλύτερες μέρες για τον ‘βασιλιά’ των μετάλλων είτε το απόθεμα σταδιακά εξαντλείται», σχολιάζουν στο newmoney πηγές με γνώση.

Πιο αναλυτικά, όσο κι αν ο πόλεμος στο Ισραήλ θεωρείται ότι θα ενισχύσει τον χρυσό, ωθώντας μεγάλη μερίδα επενδυτών να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε πιο ασφαλές καταφύγιο, το τελευταίο διάστημα το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις. Για εννιά συνεδριάσεις βρέθηκε σε καθοδικό σπιράλ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση από το 2016. Η τιμή της χρυσής λίρας το γ’ τρίμηνο του 2023, πάντως, κατέγραψε χαμηλό στα 394,44 ευρώ και υψηλό στα 411,77 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και οι αγορές χρυσών λιρών. Προς επίρρωση, σύμφωνα με την ΤτΕ, το γ’ τρίμηνο του 2023 αγοράστηκαν 1.541 χρυσές λίρες, όταν, για παράδειγμα, το ίδιο περυσινό διάστημα οι αγορές ξεπέρασαν τις 2.700 τεμάχια. Συνολικά στο 9μηνο, αποκτήθηκαν 8.462 λίρες. «Σαφώς και όποιος αγοράζει σήμερα λίρες δεν σκοπεύει να τις εκποιήσει σύντομα, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα χαμηλά νούμερα των αγορών δείχνουν μία τάση που σε συνδυασμό με το μπαράζ των πωλήσεων ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης δικαιολογούν τυχόν μείωση στο απόθεμα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Αποτρεπτικά, πάντως, για τους επενδυτές που επιθυμούν να αγοράσουν χρυσές λίρες λειτουργεί και το «καπέλο» στην τιμή από πλευράς της ΤτΕ. Ενδεικτικά, ενώ σήμερα μία χρυσή λίρα πωλείται έναντι 392,82 ευρώ αγοράζεται για 473,41 ευρώ (+20,52%)! Το γ’ τρίμηνο του 2023 δε, η τιμή αγοράς της λίρας έφτασε ακόμη και τα 494,70 ευρώ, με τη διαφορά έναντι της τιμής πώλησης, επίσης, να διατηρείται σε διψήφια ποσοστά.

Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών από την ΤτΕ δε, εισπράττεται και προμήθεια 5‰, με ελάχιστο τα τρία ευρώ.

Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ.

Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς)

Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις