Σε έναν κόσμο όπου η παρόρμηση για αυθόρμητες αγορές μοιάζει να έχει γίνει δεύτερη φύση μας, η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης φαντάζει ως μια απαλή αλλά μακρινή υπενθύμιση της πανάρχαιας σοφίας που κάποτε αγαπούσαν οι παππούδες μας – της τέχνης της εξοικονόμησης χρημάτων. Και δεν είναι καθόλου παράλογο που κάτι τόσο σημαντικό για την ευημερία μας έχει την δική του παγκόσμια γιορτή, στις 31 Οκτωβρίου. Το ζήτημα της αποταμίευσης μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η δημιουργία ενός ασφαλέστερου οικονομικού μέλλοντος απασχολεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλους τους ανθρώπους.

Μια παγκόσμια παράδοση

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης χρονολογείται από την εποχή που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναγνώρισαν την ανάγκη να προωθήσουν τις αποταμιευτικές συνήθειες. Η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο το 1924. Ο Ιταλός καθηγητής Φιλίπο Ραβίτσα ανακήρυξε την ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στο κλείσιμο του συνεδρίου και τελικά αυτή η επέτειος καθιερώθηκε επίσημα, με σκοπό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τη νεότερη γενιά, να αναπτύξουν υγιείς οικονομικές πρακτικές.

Ενώ οι τρόποι με τους οποίους οι χώρες γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα μπορεί να ποικίλλουν, το βασικό μήνυμα παραμένει συνεπές: η αποταμίευση σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο ασφαλές αύριο. Με άλλα λόγια, το να αφιερώσετε ένα μέρος των κερδών σας για να δημιουργήσετε ένα δίχτυ μελλοντικής ασφάλειας μπορεί μακροπρόθεσμα να σας επιτρέψει να επενδύσετε στα όνειρά σας και να εξασφαλίσετε μια καλύτερη ζωή.

Απλές συμβουλές για καθημερινή εξοικονόμηση χρημάτων

  • Κάντε έναν προϋπολογισμό: Ξεκινήστε δημιουργώντας ένα μηνιαίο budget που περιγράφει τα έσοδα και τα έξοδά σας. Το να γνωρίζετε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας είναι το πρώτο βήμα προς τον περιορισμό των περιττών δαπανών.
  • Αυτοματοποιήστε τις αποταμιεύσεις σας: Ρυθμίστε μια αυτόματη μεταφορά από τον τραπεζικό λογαριασμό σας σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου. Κάνοντας την αποταμίευση ρουτίνα, θα αποφύγετε τον πειρασμό να ξοδέψετε αυτά τα χρήματα επιπόλαια.
  • Παρακολουθήστε τα έξοδά σας: Κρατήστε αρχείο για κάθε έξοδο, όσο μικρό κι αν είναι. Αυτή η πρακτική μπορεί να σας ανοίξει τα μάτια, αποκαλύπτοντας τομείς όπου μπορείτε να μειώσετε το κόστος.
  • Μειώστε τα περιττά κόστη: Ελέγξτε τις καταναλωτικές σας συνήθειες και εντοπίστε τομείς στους οποίους μπορείτε να μειώσετε τις σπατάλες. Μπορείτε για παράδειγμα να ελαττώσετε το φαγητό από έξω ή να ακυρώσετε τις συνδρομές που δεν χρησιμοποιείτε.
  • Θέστε οικονομικούς στόχους: Το να έχετε σαφείς οικονομικούς στόχους, είτε αποταμιεύετε για διακοπές, είτε για αγορά σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να προσφέρει κίνητρο και εστίαση.
  • Οικονομικός γραμματισμός: Μάθετε για τις επενδύσεις και αυξήστε τις αποταμιεύσεις σας. Οι στοχευμένες επενδυτικές επιλογές μπορούν να κάνουν τα χρήματά σας να λειτουργήσουν για εσάς.
  • Το σύστημα φακέλων: Αυτή η δοκιμασμένη μέθοδος περιλαμβάνει την κατανομή μετρητών σε φακέλους για διάφορες κατηγορίες δαπανών. Μόλις ξοδευτούν τα χρήματα σε έναν φάκελο, δεν μπορείτε να ξοδέψετε περισσότερα σε αυτήν την κατηγορία για τον μήνα.
  • Ο κανόνας των 30 ημερών: Πριν κάνετε αγορές σε είδη που δεν είναι απαραίτητα, περιμένετε 30 ημέρες. Εάν εξακολουθείτε να τα θέλετε μετά την περίοδο αναμονής, τότε μπορείτε να τα αγοράσετε. Αυτή η τεχνική βοηθά στην αποφυγή παρορμητικών εξόδων.
  • Το σύστημα βάζων: Κατανείμετε τις οικονομίες σας σε διαφορετικά βάζα, καθένα από τα οποία προορίζεται για έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, διακοπές ή ένα νέο αυτοκίνητο. Η οπτικοποίηση της προόδου σας μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κίνητρο.

Ο «χρυσός» κανόνας 50-30-20

Ο κανόνας 50-30-20 είναι μια απλή οδηγία για τη διαχείριση των χρημάτων σας. Σύμφωνα με αυτόν, το εισόδημά σας μπορεί να κατανεμηθεί ως εξής:

  • 50% για τις βασικές ανάγκες: Διαθέστε το 50% του εισοδήματός σας για να καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες, όπως στέγαση, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, σούπερ μάρκετ, μεταφορές και ελάχιστες πληρωμές χρεών. Αυτά είναι έξοδα που δεν μπορείτε να αποφύγετε και είναι κρίσιμα για την καθημερινότητά σας.
  • 30% για προσωπικά έξοδα: Χρησιμοποιήστε το 30% του εισοδήματός σας για δαπάνες οι οποίες περιλαμβάνουν μη βασικά είδη και δραστηριότητες που σας προσφέρουν απόλαυση. Αυτή η κατηγορία καλύπτει πράγματα όπως φαγητό έξω, ταξίδια, ψώνια, διασκέδαση και χόμπι.
  • 20% για αποταμίευση και αποπληρωμή χρεών: Αφιερώστε το 20% του εισοδήματός σας σε αποταμιεύσεις και οικονομικούς στόχους. Αυτό περιλαμβάνει συνεισφορές σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, κεφάλαια έκτακτης ανάγκης και αποπληρωμή του χρέους πιο γρήγορα από τις ελάχιστες απαιτούμενες πληρωμές. Η ιδέα είναι να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία οικονομικής ασφάλειας και στη διαχείριση των χρεών.

Ο κανόνας 50-30-20 σας ενθαρρύνει να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας, να απολαύσετε κάποιες από τις επιθυμίες σας και να κάνετε οικονομία για το μέλλον. Λάβετε υπόψη ότι αυτός ο κανόνας είναι μια γενική κατευθυντήρια γραμμή και ότι οι προσωπικές σας επιλογές και οι οικονομικοί σας στόχοι ενδέχεται να απαιτούν προσαρμογές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις