ΠΑΤΡΑ. Ξεκίνησαν σήμερα Κυριακή 21 Μαρτίου στην πλατεία Ομονοίας της Πάτρας, οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο όπου βρίσκεται το άγαλμα του αγωνιστή της Επανάστασης του ’21 Παναγιώτη Καρατζά και περιελάβανε θεατρικό, χορευτικό και μουσικό δρώμενο, ανάγνωση κειμένων (αφηγήσεις) και κατάθεση στεφάνων.

Η αφηγηματική αναφορά στο «Άγαλμα του Πολεμιστή του ‘21», που κοσμεί την πλατεία Ι. Παπαδιαμαντόπουλου, συνοδεία δρώμενου από το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων με τίτλο «Το κατέβασμα», άνοιξε την εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ακολούθησε αφήγηση της βιογραφίας του Παναγιώτη Καρατζά με παρουσίαση δεκάλεπτου θεατρικού δρώμενου, αφιερωμένο στον Παναγιώτη Καρατζά, από την θεατρική ομάδα της ΕΛΜΕ Αχαΐας. Οι παραστάτες που ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές του ’21 ήταν από τον σκοπευτικό σύλλογο Πατρών.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων κατά την διάρκεια της οποίας ο καθηγητής τρομπέτας του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Παύλος Αλιώπης, έπαιξε σε σόλο τρομπέτα κομμάτια που αφορούσαν στην επανάσταση του ‘21.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου .

Την θεατρική ομάδα της ΕΛΜΕ Αχαΐας η οποία παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο, αποτελούσαν οι : Φώτης Λάζαρης, Άγγελος Μπουμπούλης, Δέσποινα Μάη, Γιώτα Μακρή, Αγγελίνα Βγενοπούλου, Παναγιώτα Οικονόμου, Νίκος Κωσταντόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος.

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή περιορισμένου αριθμού ατόμων και με πιστή τήρηση των μέτρων , παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών, o επικεφαλής της παράταξης «Ώρα Πατρών» Γιώργος Ρώρος, εκπρόσωπος της παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία» , δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος , εκπρόσωποι φορέων και αρχών.

Βασικές εκδήλωσες του προγράμματος εκδηλώσεων

24 Μαρτίου Φωτίζονται όλα τα έργα τέχνης σε 11 πλατείες με αγωνιστές του 1821. Με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστική μας

Μάρτης-Απρίλης Σειρά Αναλογίων του ΔΗΠΕΘΕ με κείμενα για την περίοδο της σκλαβιάς την Επανάσταση και μέχρι την Έξωση του Όθωνα.

20-21 Γιορτή πόλεων, όλα τα σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, θα παρουσιάσουν παραγωγές τους σε πλατείες της πόλης με ιστορική αναφορά στην επανάσταση του 1821, θα γίνει προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

Ιούλιος : Θεατρική παράσταση από το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ του ΔΗΠΕΘΕ με τον τίτλο «Ελευθερία, Ύμνος των Ελλήνων» που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και σε γειτονιές του Δήμου.

Μια από τις σημαντικότερες παραγωγές είναι η Όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ, την οποία έχει αναλάβει το Δημοτικό Ωδείο.

Σεπτέμβριος: Θα παρουσιαστεί το έργο «Η Καντάτα της Ελευθερίας» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, βασισμένη σε κείμενα του Ρήγα Φεραίου, Διονύσιου Σολωμού και Μακρυγιάννη.

Αφιέρωμα στα Κλέφτικα Τραγούδια με τη συμμετοχή του Χορευτικού Εργαστηρίου.

Παράλληλα, η Δημοτική Πινακοθήκη προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έκθεση με έργα και υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που αφορά στο 1821, ενώ προετοιμάζεται και κάποια έκδοση με σχετικό περιεχόμενο.

Για την διαμόρφωση και υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν το Εικαστικό Εργαστήριο, η Δημοτική Πινακοθήκη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και όλα τα τμήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτιστικό Οργανισμό και στο Δήμο Πατρέων, παρά τις δύσκολες συνθήκες , υπερέβαλαν εαυτούς, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες και το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό. Εκτός από την καθαριότητα και το τμήμα πρασίνου, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον ηλεκτροφωτισμό, που επιμελήθηκε των φωτισμό των έργων με τους αγωνιστές του ’21 στις πλατείες της πόλης.