ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ο Δήμος Καλαμάτας γιορτάζει την επέτειο με περηφάνια, με τις εκδηλώσεις να είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τους κανόνες που η Πολιτεία έχει θεσπίσει έναντι του Covid-19.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής έχει οριστεί ο Βουλευτής Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας και των λογαριασμών του Δήμου σε Youtube και Facebook. Επίσης θα μεταδοθούν από τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα.

Στην Καλαμάτα ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παρευρεθεί αύριο, Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για την Απελευθέρωση της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό και την Έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων το ’21.

Ο κ. Παυλόπουλος είναι ο κεντρικός ομιλητής της επετειακής εκδήλωσης του Δήμου Καλαμάτας με αφορμή την 23ης Μαρτίου. Θέμα της ομιλίας: «Όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους - Ρίζες και Προοπτικές».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στις 19.00, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και χωρίς τη συμμετοχή πολιτών, ενώ θα μεταδοθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας και των λογαριασμών του Δήμου σε Youtube και Facebook, καθώς και από τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα.

Ο Δήμαρχος παρέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρώτο επετειακό μετάλλιο της Καλαμάτας

Την Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο Δήμαρχος, παρέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρώτο αναμνηστικό μετάλλιο με την ονομασία «ΠΝΟΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», που εξέδωσε η πόλη της Καλαμάτας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, εξέφρασε τη λύπη της που λόγω του βεβαρυμένου προγράμματός της δεν θα καταστεί δυνατό να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί την Καλαμάτα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το πρόγραμμα του συνόλου των εκδηλώσεων, την ευθύνη διοργάνωσης των οποίων έχει η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, ενώ συμμετέχει σ' αυτές η Δημοτική Φιλαρμονική, έχει ως εξής:

Πρόγραμμα

Δευτέρα 22 Μαρτίου

Ώρα 20.00 Διαδικτυακή Συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821. Τίτλος εκδήλωσης: «Φιλέλληνες συνθέτες τραγουδούν το ‘21».

Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας στο πλαίσιο του εορτασμού συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζει μουσικές θεματικές ενότητες που αναφέρονται στα τότε γεγονότα. Στη συναυλία που βιντεοσκοπήθηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζονται έργα φιλελλήνων συνθετών που γράφτηκαν από το 1825 και μετά κι αναφέρονται στον Αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. Ανάμεσα στους καταξιωμένους αυτούς συνθέτες ο Γάλλος Έκτορ Μπερλιόζ, o Ange Lagoanere, o Αντονίν Ντβόρζακ κ.ά. Τα θέματα που πραγματεύονται πολλά, ανάμεσα τους η δύναμη που αντλούν οι αγωνιζόμενοι Έλληνες από τους προγόνους τους, προσωπικότητες ηρώων, τόποι μεγάλων γεγονότων, όπως το Μεσολόγγι, το Ναυαρίνο, τα Δερβενάκια κ.ά.

Η συνεισφορά των φιλελλήνων υπήρξε μεγάλη και πολυεπίπεδη εκείνη την εποχή, όπως για παράδειγμα στο πεδίο της Διπλωματίας και του Στρατού, αλλά και στον τομέα της τέχνης, όπου εκδηλώθηκε η ανάγκη για την ανάσταση και τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού .

Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας τιμώντας όλους εκείνους που συνέβαλαν στην ελευθερία της Ελλάδας, προγραμματίζει την παρουσίαση μουσικών προγραμμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Τραγούδι: Eυτυχία Δημητρακοπούλου, Μαριλένα Κυριακοπούλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Χαρλέπας, Αγάπη Χουζουράκη. Κείμενα - Παρουσίαση: Γιάννης Πλεμμένος. Mουσική Διεύθυνση: Kώστας Νικολέας.

Τρίτη 23 Μαρτίου

Ώρα 10.00 Πλατεία 23ης Μαρτίου. Έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης από τον Δήμαρχο Καλαμάτας. Εορταστικές κωδωνοκρουσίες σε όλες τις εκκλησίες της πόλης

Ώρα 13.45 Ι. Μονή Βελανιδιάς. Έναρξη της Λαμπαδηδρομίας που μεταφέρει την Ιερή Φλόγα στην Καλαμάτα

Ώρα 14.30 Άφιξη του λαμπαδηδρόμου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων. Αφή της Φλόγας στο βωµό

Ώρα 14.50 Άφιξη Επισήμων

Ώρα 15.00 ∆οξολογία στον Ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόµου

Ώρα 15.30 Ανάγνωση Όρκου των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων

Ώρα 15.45 Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του 1821. Κατάθεση στεφάνων. Προσκλητήριο Οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα.

Ώρα 15.50 Τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων του 1821. Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας

Πέρας εκδήλωσης.

Ώρα 19.00 Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Ομιλία τέως Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου με θέμα: «Όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους - Ρίζες και Προοπτικές».

Τετάρτη 24 Μαρτίου

Διαδικτυακή Ομιλία από τον David Brewer, Ιστορικό – Συγγραφέα. Θέμα: «Η συμβολή της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση».

Ο David Brewer είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικών Σπουδών στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε κλασική φιλολογία και ιστορία. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και τη δημοσιογραφία πριν αφοσιωθεί στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας. Έμαθε ελληνικά και γοητεύτηκε από την Επανάσταση του 1821. "Η φλόγα της ελευθερίας" αποτέλεσε το πρώτο του βιβλίο, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και μελέτης ελληνικών και αγγλικών πηγών. Ζει στο Λονδίνο.