ΓΟΡΤΥΝΙΑ. Με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι που θύμιζε Δεκέμβριο η Γορτυνία θα γιορτάσει την 25η Μαρτίου. Την Τρίτη 23/3 χιόνισε για τα καλά στα χωριά της Γορτυνίας επιβεβαιώνοντας την παροιμία «Μάρτης, γδάρτης και κακό παλουκοκαύτης». Δικαιολογημένα οι Γορτύνιοι να θυμηθούν όλα τα παρατσούκλια του Μαρτίου τα περισσότερα εκ των οποίων οφείλονται στις άστατες καιρικές μεταβολές που παρουσιάζει ακόμα και στο διάστημα της ίδιας μέρας.

Τον λένε γδάρτn, γιατί κάνει πάρα πολύ κρύο, που περονιάζει ως το κόκαλο. Παλoυκοκάφτη, γιατί οι άνθρωποι έχουν κάψει τα ξύλα το χειμώνα και αναγκάζονται να βγάλουν τα παλούκια από τις φράκτες, να τα κάψουν για να ζεσταθούν τις πολύ κρύες μέρες του.

Πεvτάγνωμo, γιατί αλλάζει καιρό 2 και 3 φορές τη μέρα. Το πρωί μπορεί να κάνει παγωνιά και το μεσημέρι να καίει φοβερά ο Ήλιος. «Ο Mάρτης ο πεvτάγvωμoς πέvτε φορές εχιόνισε και πάλι το μετάνιωσε, που δεν εξαvαχιόvισε», λέει μια λαϊκή παροιμία. Μια άλλη λαϊκή παροιμία λέει.. «Οπ’ έχει κόρη ακριβή το Μάρτη ήλιος μην τη δει». Φυσικά για να μην μαυρίσει. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι μανάδες, στρίβουν ασπροκόκκινες κλωστές και τις περνούν βραχιόλια στα χέρια των παιδιών τους. Τον λένε όμως και Ανοιξιάτη, γιατί από το Μάρτη αρχίζουν να καταφτάνουν τα μηνύματα της Άνοιξης. «Από Μαρτιού καλοκαιριά και. απ’ Αύγουστο Χειμώνα». Πάντως το τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη, αρχίζει να μυρίζει άνοιξη.

Για την ώρα τα τζάκια και οι στόφες στη Γορτυνία θα καπνίζουν σε 24ωρη βάση.