ΜΑΝΗ. «Πολυάραβος, ο βράχος της μνήμης» είναι ο τίτλος του αποψινού επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο» που προβάλλεται στην ΕΡΤ 2.

Σημειώνουμε πως το επεισόδιο γυρίστηκε στη θρυλική αυτή περιοχή της Μάνης και σε συνεργασία μάλιστα, με το Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Η σειρά, επ’ ευκαιρία των 200 χρόνων από την εθνική μας Παλιγγενεσία, επισκέπτεται κομβικά μέρη, όπου έγιναν σημαντικές μάχες για την Επανάσταση του 1821.

Ένας φόρο τιμής στους αγωνιστές εκείνους.

Έτσι, η εκπομπή βρέθηκε στον Πολυάραβο, όπου οι Μανιάτες στις 28 Αυγούστου του 1826 νικούν τους «Άραβες» και ταπεινώνουν την αλαζονεία του Ιμπραήμ.

Ήταν η τρίτη ήττα του Ιμπραήμ από τους Μανιάτες σε διάστημα δύο μηνών (είχαν προηγηθεί οι μάχες στη Βέργα και το Διρό), και αυτή που τον ανάγκασε να παραδεχτεί την αδυναμία του να καταλάβει τη Μάνη και να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει πλέον κάθε επιθετική ενέργεια.

Πολυάραβος, ο βράχος της μνήμης!

«Ο Πολυάραβος, ορεινό χωριό της οροσειράς του Ταϋγέτου στα 870 μέτρα υψόμετρο.

Επικράτησε η ονομασία αυτή για να δηλώσει τον τόπο όπου σκοτώθηκαν πολλοί Άραβες του Ιμπραήμ στις 28 Αυγούστου του 1826.

Ένας οικισμός με πύργους ψηλούς, πέτρινους, απλωμένος στην κορυφή του λόφου με την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στη μέση.

Σήμερα είναι σχεδόν ερειπιώνας.

Το χωριό έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακό με προεδρικό διάταγμα την 13η Νοεμβρίου 1978».

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης

Κείμενα-Παρουσίαση-Αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης

Αναπαράσταση: Σώμα Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης

Μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης

Εκτέλεση Παραγωγής: FADE IN PRODUCTIONS

Μετά την τηλεοπτική μετάδοσή της η εκπομπή θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX. Επίσης, θα μεταδοθεί σε επανάληψη στη στις 01.50 τα ξημερώματα της Παρασκευής 16/4.

Δ.Π.

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]