ΚΑΛΑΜΑΤΑ. 106 χρόνια μετά, σε μία λιτή -λόγω της πανδημίας- τελετή, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τιμήθηκε η μνήμη περισσοτέρων του 1,5 εκατ. ανθρώπων, που γνώρισαν την Οθωμανική βαρβαρότητα, σφαγιάστηκαν και εξοντώθηκαν.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «24 Απριλίου 1915. Σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια ξεκίνησε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Στην αρχή με συλλήψεις και δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια με μαζικές συλλήψεις, εκτοπισμούς και βιασμούς. Την τριετία 1915-1918 χάθηκαν περισσότερες από 1,5 εκατ. ψυχές. Εμείς οφείλουμε να τιμούμε και να μην ξεχνούμε. Η ιστορία γράφεται και δεν παραγράφεται. Ο αγώνας των Αρμενίων αδελφών μας είναι αγώνας ψυχής, για την προστασία της Ελευθερίας και της πατρίδας. Είμαστε μαζί σας. Η Αρμενία είναι ένα μικρό κράτος με μεγάλη ψυχή. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σας σύλλογο και στην τοπική σας κοινότητα γιατί είστε ένα ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας και υπηρετείτε έννοιες όπως η φιλία, η οικογένεια, η πατρίδα. Είμαστε μαζί σας».

Στην τελετή παρέστησαν και κατέθεσαν στέφανο ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Σμήναρχος Κωνσταντίνος Καραβλίδης και η πρόεδρος του Τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου της Αρμενικής Κοινότητας Καλαμάτας Σοφία Μαρκαριάν. Επίσης το παρών έδωσαν αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων καθώς και μέλη της Αρμενικής Κοινότητας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Αρμενίας από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.