ΚΥΘΗΡΑ. Με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη συναντήθηκε την Τετάρτη 19/5, ο Νεοκλής Κρητικός, όπου συζήτησαν το θέμα του ατυχήματος των δύο Φ/Γ πλοίων ανοιχτά των Κυθήρων στις 13 Μαρτίου.

Θυμίζουμε, πως με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, ο κ. Κρητικός κατέθεσε στις 8 Απριλίου μακροσκελή ερώτηση (με αρ. πρωτ. 5783/8-4-2021), στην οποία περιγράφει το πρόβλημα της συσσώρευσης πολλών πλοίων στο Στενό των Κυθήρων.

Η κατάσταση επιβαρύνεται και εξαιτίας της διακοπής της διέλευσης πλοίων από τη διώρυγα της Κορίνθου.

Ο κ. Πλακιωτάκης, στην απαντητική του επιστολή στις 14 Μαΐου (με αρ. πρωτ. 1500.1/34016/2021/145), διαβεβαιώνει ότι, «…είναι στα σχέδια του Υπουργείου η θέσπιση συστημάτων διαχωρισμού θαλάσσιας κυκλοφορίας σε περιοχές της Επικράτειας, όπως ήδη ισχύει στον Σαρωνικό και Θερμαϊκό κόλπο.

Μέσα σε αυτές τις περιοχές στις οποίες έχει διαπιστωθεί η ανάγκη εκπόνησης σχεδίου εφαρμογής είναι και το Στενό των Κυθήρων».

Στην Ερώτησή του στη Βουλή, ο κ. Κρητικός είχε επισημάνει την ανάγκη:

  1. Οριοθέτησης μίας Ζώνης Κυκλοφορίας στο Στενό των Κυθήρων
  2. Δημιουργίας Κέντρου Ελέγχου και Διαχείρισης Κυκλοφορίας των πλοίων, το οποίο θα βοηθούσε αφενός τη ναυσιπλοΐα, αφετέρου θα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Επίσης, ανέφερε πως η απάλειψη του κινδύνου ατυχήματος ενισχύεται και από τη βαρύνουσα σημασία που έχει η ανάγκη προστασίας του θαλασσίου και παράκτιου περιβάλλοντος, καθώς αποτελεί βασική πηγή εσόδων από την τουριστική δραστηριότητα.

Ο βουλευτής Λακωνίας, τόνιζε ιδιαίτερα την ύπαρξη του οικισμού του Παυλοπετρίου, μιας από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε:

«Το Υπουργείο αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις της ναυτιλίας, καθώς και την αυξανομένη ναυτιλιακή κίνηση στο θαλάσσιο πεδίο της Χώρας μας, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την ωρίμανση και την εύρεση χρηματοδότησης για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του υφιστάμενου Εθνικού Συστήματος VTMIS».

Ακολούθως, ο κ. Κρητικός, είπε:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου και των Βατίκων η θέσπιση μίας ζώνης κυκλοφορίας των πλοίων και η εγκατάσταση συστήματος ελέγχου και διαχείρισης της ναυσιπλοΐας.

Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στην τουριστική δραστηριότητα και στο καταπληκτικό φυσικό θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.

Η αποφυγή των ατυχημάτων πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητά μας».