ΜΕΣΣΗΝΗ. Μία τοιχογραφία εμπνευσμένη από ιστορικές στιγμές της Επανάστασης στην περιοχή μας, κοσμεί από σήμερα τον τοίχο παραπλεύρως του ΚΑΠΗ Μεσσήνης.

Αναπαριστά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να κρατά ένα κλαδί ελιάς, ότι απέμεινε από τις καταστροφές του Ιμπραήμ Πασά το 1827, που κατέκαψε τον Μεσσηνιακό κάμπο για να αποδυναμώσει τους Έλληνες, τον Ιμπραήμ, καθώς και τα λόγια του Γέρου του Μοριά ότι οι Έλληνες δεν προσκυνούν ακόμα και αν τους απομείνουν μόνο πέτρες.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μοριάς ‘21» και στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, όπου σε συνεργασία με τους εμβληματικούς δήμους της περιφέρειας Πελοποννήσου, στους οποίους εδραιώθηκε ο αγώνας για την ανεξαρτησία, δημιουργούνται δημόσιες ιστορικές τοιχογραφίες που έχουν κάτι να αφηγηθούν.

Στη Μεσσήνη, τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν καλλιτέχνες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου με την εποπτεία της Προέδρου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών, αναπληρώτριας καθηγήτριας Ερατούς Χατζησάββα, δημιουργήθηκε αυτή η τοιχογραφία.

Κατά την παρουσίαση της καλλιτεχνικής δημιουργίας έξω από το ΚΑΠΗ, η κα Χατζησάββα, αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη εικονογράφηση από τους καλλιτέχνες Θανάση και Μπάμπη Κρέτση με δική της εικαστική επιμέλεια, εξηγώντας ότι προηγήθηκε ιστορική τεκμηρίωση και έρευνα της περιοχής για την επιλογή του θέματος.

«Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ 21», την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και την κα Χατζησάββα, για την επιλογή αυτής της τοιχογραφίας και την αποτύπωσή της σε δημόσιο χώρο. «Ζωντανεύει την ιστορία του τόπου μας και μας κάνει γνώστες και υπερήφανους για τους ήρωές μας», τόνισε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

Η Δημοτική Αρχή αποδέχθηκε με χαρά την καλλιτεχνική παρέμβαση, ενώ επιχειρήσεις εστίασης της Μεσσήνης συνέβαλαν με τις χορηγίες τους στην παραμονή των καλλιτεχνών στην πόλη μας.

Οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν ήταν:

«Ανέκαθεν» ψητοπωλείο, υπεύθυνος Θανάσης Γιαννόπουλος.

«Bouka Bouka mare» Café Beach Bar, υπεύθυνος Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος.

«Ideal» café-restaurant, υπεύθυνος Χρήστος Πλούμης.

«Με…νου» ψητοπωλείο, υπεύθυνος Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος.

«Οινοσοφίες-Vinosofies» ταβέρνα - μεζεδοπωλείο, υπεύθυνος Αντώνης Γιαννόπουλος.

«Placebo Alternative Espresso Bar», υπεύθυνος Βασίλης Στεφάνου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις