ΛΑΚΩΝΙΑ. Με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός.

Ο βουλευτής Λακωνίας της παρέδωσε συνοπτικό τεύχος με θέματα που «τρέχουν» αυτή την στιγμή στη ΠΕ Λακωνίας και την ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που έδειξε για την περάτωση της Οικίας της Ευρώπης ενός έργου που αποτελεί «…τοπόσημο για τη Σπάρτη και τη Λακωνία ευρύτερα».

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν το ιδιοκτησιακό πρόβλημα στο Βαλτάκι του Δήμου Ευρώτα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κρητικός ενημέρωσε την υπουργό για την τηλεδιάσκεψη που ο ίδιος είχε με τους ιδιοκτήτες της περιοχής, για την απόφαση της Ε’ ΕΠΚΑ Λακωνίας το 1998 να χαρακτηρίσει την περιοχή ως αρχαιολογική ζώνη Α’, άρα αδόμητη,.

Επίσης, για την μετέπειτα απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και την αντίστοιχη έκδοση του ΦΕΚ στις 30-7-1999, για τις αποφάσεις του τότε Δήμου και τις παρατηρήσεις των ιδιοκτητών με τα συνημμένα στην επιστολή τους 18 έγγραφα.

Τι είπε η κα Μενδώνη για το θέμα

Η υπουργός ανέφερε ότι, «…η αλλαγή χαρακτηρισμού μιας περιοχής είναι δύσκολη και πραγματοποιείται μόνον αν αποδειχθεί πλάνη λόγω ελλιπών στοιχείων».

Ωστόσο υποσχέθηκε ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστώσει την κατάσταση και συμφώνησε ότι κανένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί να χάνει την περιουσία του αν δεν έχει υπάρξει απόλυτα στοιχειοθετημένη μελέτη.

Έργα πολιτισμού στην ΠΕ Λακωνίας

Σχετικά με τα έργα πολιτισμού στην ΠΕ Λακωνίας, η υπουργός επεσήμανε την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο και η ίδια προσωπικά στην ανάδειξη του Μυστρά και στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας για ΑμΕΑ, ειδικά στο Παλάτι μέσω αναβατορίου.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία έγινε για το ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι εργασίες στα Σπήλαια Διρού και να αποδοθούν το γρηγορότερο δυνατό στο κοινό.

Για το θέμα θα υπάρξει εκ νέου στενή επικοινωνία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε., κ. Στέφανο Βλαστό.

Λυκοβουνό και Αρχαία Ακραία

Στο τεύχος που παρέδωσε ο βουλευτής Λακωνίας, περιέχονταν ακόμη 2 τοπόσημα της Λακωνίας:

Το Λυκοβουνό Τ.Κ. Δαφνίου και η Αρχαία Ακραία στη Γλυκόβρυση, όπου υπάρχει τμήμα του ναού της Ρέας Κυβέλης και ερείπια ρωμαϊκών κτιρίων και τάφων.

Ο κ. Κρητικός, κάλεσε την υπουργό στη Λακωνία να επισκεφθεί την Αρχαία Πελλάνα, «…έναν αρχαιολογικό χώρο οποίος πρέπει να αναδειχθεί και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις