ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Την Κυριακή 6 Ιουνίου, επί τη ευκαιρία των εκδηλώσεων τιμής στην κεντρική πλατεία του χωριού στη μνήμη των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου Ζάρακα οι οποίοι έζησαν τη θηριωδία των κατακτητών Ναζί, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός παρέδωσε στον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο και στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Ζάρακος κ. Δημήτρη Θεοδωρακάκο τους 2 φακέλους τεκμηρίωσης των στοιχείων για την αναγνώριση του χωριού ως «Μαρτυρικό».

«Το ολοκαύτωμα του Αγίου Δημητρίου είναι εδραιωμένο στη συλλογική μνήμη και αποτελεί καθήκον η περάτωση της διαδικασίας αναγνώρισης του χωριού ως Μαρτυρικό», σημείωσε ο κ. Κρητικός.

Συμπληρώνοντας:

«Οι φάκελοι αυτοί έχουν ήδη παραδοθεί και στον πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Θανάση Παπαδόπουλο».

Αναμένουμε την απόφαση της από το νόμο προβλεπόμενης Επιτροπής με τη βεβαιότητα πως αυτή τη φορά ο φάκελος είναι πλήρης.

Ο Άγιος Δημήτριος δικαιούται να ανακηρυχθεί σε Μαρτυρικό χωριό!».

Επιπλέον

Όπως έχει ενημερώσει ο κ. Κρητικός, συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν είχαν επιτρέψει, την εξέταση, από την αρμόδια επιτροπή, η οποία προβλέπεται από το νόμο, 5 αιτημάτων από όλη τη χώρα, για ανάδειξή αντίστοιχων χωριών σε Μαρτυρικά, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί το προβλεπόμενο προεδρικό διάταγμα και να ακολουθήσει η ένταξή τους στο Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της χώρας.

Μεταξύ αυτών και του Αγίου Δημητρίου Ζάρακα.

Η ομάδα εργασίας του γραφείου του, μη αδρανώντας, επανήλθε στη μελέτη των αρχείων, τα οποία βρίσκονται στο Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Κυρίως των Γερμανικών Αρχείων, τα οποία έχουν καταγράψει σε ζωντανό χρόνο τις καθημερινές κινήσεις της 117 Γερμανικής μεραρχίας, στην περιοχή του Πάρνωνα, κυρίως δε της ειδικής Επιχείρησης «Φλαμίνγκο».

Η παραπάνω ενέργεια, είχε ως αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί ένας φάκελος πρόσθετος του 1ου, εκείνου δηλαδή που έχει ήδη παραδοθεί από το 2020.

Ένας συμπληρωματικός φάκελος 180 σελίδων, ο οποίος τεκμηριώνει με τη βοήθεια των σημαντικών ευρημάτων από τα αρχεία της βιβλιοθήκης κυρίως του Μουσείου, αλλά και από άλλα αρχεία, ακόμα περισσότερο την αποτρόπαια ως πράξη, σφαγή των αμάχων, την αναίτια και φρικτή ως ενέργεια, εκτέλεση 18 γυναικών, γερόντων και παιδιών, κατοίκων του χωριού, καθώς και την πυρπόληση και ολοκληρωτική καταστροφή του Αγίου Δημητρίου Ζάρακος, την αποφράδα ημέρα της 4 Ιουνίου του 1943.

Ο συμπληρωματικός φάκελος, παραδόθηκε στην επιτροπή και μέσω του προέδρου του Δικτύου των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών, Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Θανάση Παπαδόπουλου.

Σε συνοδευτική του επιστολή, η οποία απευθύνεται στην υπό σύσταση επιτροπή, επισημαίνεται από τον κ. Κρητικό:

«Με δεδομένο ότι ο φάκελος είναι πλήρης και καλύπτει τις τυπικές προϋποθέσεις αναγνώρισης ενός χωριού ως μαρτυρικού, ζητάμε να τύχει ισοδύναμης αντιμετώπισης - κρίσης με αντίστοιχες αποφάσεις της επιτροπής για ανακήρυξη σε μαρτυρικών άλλων χωριών τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία είναι ήδη μέλη του Δικτύου».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις