ΣΠΑΡΤΗ. Αναλυτικό έγγραφο προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε αποστείλει ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, στις 15 Απριλίου 2021, όπου ζητούσε την έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης για 6 εγκαταλειμμένες και ερειπωμένες ιστορικές Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Στις Μονές, ωστόσο, διασώζονται τα Καθολικά τους και κάποια από τα κελιά.

Οι Ιερές Μονές

Πρόκειται για τα Μοναστήρια: Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη που ιδρύθηκε το 1602, Παναγίας Ρεματιανής με έτος ίδρυσης το 1692, Παναγίας Ταϋγέτης που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, Παναγίας Βρεσθενιτίσσης με έτος ίδρυσης το 1602, Τιμίου Προδρόμου στο Συντζάφι Χρυσάφων, που ιδρύθηκε το 1625 και Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου, με έτος ίδρυσης το 1619.

Απόφαση

Όπως αναφέρεται, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε ομόφωνα την αναγνώριση συστάσεως αυτών των 6 Ιερών Μονών στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Επιπλέον, η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο φύλλο της 7ης Ιουνίου 2021.

Συμβολισμοί και στόχοι

Η ενέργεια του κ.κ. Ευσταθίου, έχει πολλαπλούς συμβολισμούς και στόχους.

Αφ ενός, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, θέλησε να τιμήσει έξι Ιερές Μονές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στον τόπο.

Αφ ετέρου θέλησε να ανοίξει τον δρόμο για την ανακαίνιση και αναστήλωσή τους, και ίσως στο μέλλον της αναβίωσης της μοναστικής τους λειτουργίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις