ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 όταν η οικογένεια Γούτου, με καταγωγή από την περιοχή, ξεκίνησε να φέρνει με πούλμαν κόσμο στην περιοχή για να θαυμάσει τις ομορφιές της: τα τοπία της Ερμιονίδας και τις μοναδικές παραλίες.

Η περιοχή ήταν πολύ όμορφη αλλά άγνωστη. Η επιμονή της οικογένειας Γούτου να επενδύσει στο Πόρτο Χέλι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, έφερε γρήγορα καρπούς. Με όχημα τα πολυτελή ακίνητα και τις νησίδες που είχαν αποκτήσει στην περιοχή επιφανείς ελληνικές οικογένειες, το Πόρτο Χέλι ξεκίνησε να προσελκύει κόσμο που επιθυμούσε να αποκτήσει ένα παραθαλάσσιο ακίνητο προς ίδια χρήση ή για επένδυση.

Σήμερα, η περιοχή, εκτός από υπερπολυτελή καταλύματα, φιλοξενεί πολυτελείς βίλες, επιφανών ελλήνων και ξένων, πολλοί εκ των οποίων είναι μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ news247.gr

Πώς έγινε αυτό το «μικρό θαύμα» στην Ερμιονίδα;

Η διαφοροποίηση και αποκλειστικότητα που μεταμόρφωσαν την περιοχή

Η περιοχή ξεκίνησε διακριτικά να αποκτά επιφανείς ιδιοκτήτες ακινήτων. Όλοι τους κρατούσαν χαμηλό προφίλ και αυτό συνετέλεσε στη δημιουργία ενός trend όπου πολλοί επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα παραθαλάσσιο ακίνητο στην Ερμιονίδα.

Σε αυτό βοήθησε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κος Άρης Γούτος, συνιδιοκτήτης της εταιρείας real estate Golden Land Goutos, και η αποκλειστικότητα της περιοχής. Δεν υπήρξε ποτέ μαζικός τουρισμός ενώ σε αυτό συνετέλεσε και η απουσία ενός κοντινού αεροδρομίου. Όσοι αποκτούσαν ακίνητο στην περιοχή επέλεγαν την ιδιωτικότητα, την αίσθηση απομόνωσης (σε σχέση με έναν δημοφιλή μαζικό τουριστικό προορισμό) και την μοναδικότητα της περιοχής (φυσική ομορφιά, γειτνίαση με χώρους πολιτισμού όπως η Επίδαυρος).

Η επιτυχία της οικογένειας Γούτου, που ανέδειξε την περιοχή, οφείλεται στην διαφοροποίηση που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή. Όταν οι περισσότεροι πουλούσαν πολύ μικρά οικόπεδα πάνω σε λόφους, η εταιρεία επέλεξε, όπως αναφέρει ο κος Γούτος, στρατηγικά να κινηθεί στην προσφορά μεγάλων οικοπέδων - από 4 έως και 20 στρέμματα- κοντά στη θάλασσα.

Αυτό ενίσχυσε το exclusivity της περιοχής, που με τη σειρά του, μαζί με το ισχυρό «πολυτελές» brand name που απέκτησε η Ερμιονίδα, συνέχισε να προσελκύει και άλλες επιφανείς οικογένειες και royalties.

Οι αφοσιωμένες προσπάθειες των ιδρυτών της εταιρείας, Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Γούτου, καθ’ ‘όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών συμπίπτουν άψογα με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πόρτο Χελίου και την ανάδειξη του σε έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα Νότια Προάστια της Αθήνας μεταμορφώνονται σε νέο Πόρτο Χέλι

Η άνοδος του τουρισμού στην Αθήνα επανέφερε στο προσκήνιο το μοναδικό lifestyle της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας με την ιστορία και τον πολιτισμό της, τα Νότια Προάστια αλλά και η ευρύτερη περιοχή έως τη Βάρκιζα και το Λαγονήσι, αποτελούν πλέον τη νέα hot περιοχή με πολύ μεγάλη ζήτηση πολυτελών ακινήτων (διαμερίσματα ή βίλες).

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα από παλιά, τη δεκαετία του ‘60 και πιο πριν, φιλοξενούσε τα εξοχικά σπίτια πολλών Αθηναίων. Αυτό το trend, υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες, αναβιώνει σήμερα από πολλούς Έλληνες και ξένους επενδυτές που αναζητούν ακίνητα για να απολαύσουν το πιο “ανάλαφρο, χαρούμενο, κοσμοπολίτικο lifestyle και vibe των Νοτίων Προαστίων”, όπως σημειώνει ο κος Άρης Γούτος.

Η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη και με τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, εδώ και αρκετά χρόνια, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει σημαντική αύξηση τιμών σε κατοικίες, με το κόστος αγοράς ανά τετραγωνικό μέτρο να έχει εκτοξευθεί.

Οι τιμές από 8.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα Νότια Προάστια (εκατέρωθεν του Ελληνικού και πιο νότια έως τη Βουλιαγμένη) αποτελούν απαγορευτικό κόστος για τη μεγάλη μερίδα των Ελλήνων. Εξ ου και το προφίλ των επενδυτών αυτή τη στιγμή είναι ίδιο με όσους μετέτρεψαν πριν πολλά χρόνια το Πόρτο Χέλι σε κοσμοπολίτικο προορισμό, δηλαδή επενδυτές υψηλών εισοδημάτων.

Οι 5 hot περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας για επενδύσεις real estate

“Η Αθήνα και τα Νότια Προάστιά της, σήμερα, είναι όπως ήταν η Βαρκελώνη πριν από 10 ή 15 χρόνια. Οι προοπτικές είναι πολύ φιλόδοξες και σε 5 έως 7 χρόνια η Αθηναϊκή Ριβιέρα δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από την κοσμοπολίτικη σήμερα Βαρκελώνη ή ακόμη και τα Hamptons στη Νέα Υόρκη” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Γούτος.

Ερωτηθείς για τις περιοχές των Νοτίων Προαστίων που προσελκύουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, ο κος Γούτος έδωσε τις τάσεις του real estate σήμερα. Ο Πειραιάς και ιδιαίτερα η Καστέλλα εξακολουθεί λόγω της θέας να αποτελεί κορυφαία σε ζήτηση περιοχή.

Εξίσου μεγάλη ζήτηση και υψηλές τιμές συναντώνται πλέον στην περιοχή του Ελληνικού και στο Δήμο 3Β (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης), με έμφαση στο Καβούρι και στην περιοχή του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Επίσης, ανερχόμενες περιοχές για επενδύσεις real estate (αγορά προς ίδια χρήση ή εκμετάλλευση ακινήτων) αποτελούν το Παλαιό Φάληρο (κυρίως από Έλληνες), η Γλυφάδα και η Βάρκιζα.

Πώς επιλέγονται τα ακίνητα προς επένδυση

Η επιλογή των ακινήτων που οι εταιρείες real estate προσφέρουν στην αγορά βασίζεται σε μια πληθώρα κριτηρίων.

Ένα σημαντικό κριτήριο είναι το οικονομικό φυσικά, καθώς αναφερόμαστε σε επενδύσεις. Η πρότερη, η σημερινή και η μελλοντική αξία των ακινήτων παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην οικονομική αποτίμηση των ακινήτων και την επιλογή τους ως επενδυτική πρόταση.

Εξίσου σημαντικό είναι το κόστος που συνοδεύει την αγορά ενός ακινήτου, όπως για παράδειγμα οι φόροι (ΕΝΦΙΑ), τα κόστη κοινοχρήστων εξόδων και άλλα κόστη που σχετίζονται με το ακίνητο.

Φυσικά, και οι μελλοντικές αποδόσεις, σε επίπεδο εσόδων από την αξιοποίηση ενός ακινήτου (ενοικίαση), είναι σημαντικές, καθώς επηρεάζουν τη συνολική απόδοση της επένδυσης.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κος Γούτος, τα οικονομικά κριτήρια είναι μέρος μόνο της διαδικασίας αξιολόγησης και πρότασης ενός ακινήτου προς επένδυση.

Αυτό που διαφοροποιεί και εξασφαλίζει μεγαλύτερη επιτυχία είναι η προσωπική επαφή και η διερεύνηση των συγκεκριμένων αναγκών των πελατών. Μπορεί η πρώτη επικοινωνία και επαφή των υποψηφίων πελατών της Golden Land Goutos να είναι ηλεκτρονικά newsletter και ενημερώσεις μέσω email, ωστόσο στο αμέσως επόμενο στάδιο γίνεται προσωπική επαφή με τους ενδιαφερόμενους.

Το στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί εκτός της οικονομικής διάστασης, οι υποψήφιοι πελάτες πρέπει να ενημερωθούν και πεισθούν με επιχειρήματα για τις προοπτικές της περιοχής που βρίσκονται τα ακίνητα αλλά και της Αθήνας γενικότερα.

Υπάρχει ακόμη μια μικρή δυσπιστία για την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων στα Νότια Προάστια (βλέπε Ελληνικό) ανάμεσα στους ξένους αλλά η μικρή και έμπειρη ομάδα της εταιρείας παρουσιάζει εμπεριστατωμένα την κατάσταση σε κάθε περιοχή, ακόμη και σε επίπεδο συνοικίας ή γειτονιάς, ώστε να νιώσουν οι ενδιαφερόμενοι ασφάλεια για την επένδυσή τους.

Η γνώση της αγοράς, ακόμη και σε τόσο τοπικό επίπεδο, και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης είναι βασικά στοιχεία για μια επιτυχημένη συνεργασία – συναλλαγή για επένδυση σε ακίνητο.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια μικρή αλλά υψηλά καταρτισμένη ομάδα συνεργατών, με boutique προσανατολισμό, που μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες real estate, όπως η ομάδα της Golden Land Goutos.

Τα κριτήρια επιλογής μιας εταιρείας real estate

Η ελληνική αγορά ακινήτων και ο τρόπος που οι εγχώριοι παίκτες δραστηριοποιούνται σε αυτή παρουσιάζει ακόμη δομικά προβλήματα.

Σε αντίθεση με το εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται η αρχή της αποκλειστικότητας στην προσφορά ενός ακινήτου προς πώληση. Το ίδιο ακίνητο διαπραγματεύονται πολλές εταιρείες ταυτόχρονα με αμφίβολα αποτελέσματα αλλά και δημιουργία κακής εικόνας και κλίματος δυσπιστίας από την πλευρά των αγοραστών.

Σε αντίθεση με την πρακτική της πλειοψηφίας στην αγορά, η Golden Land Goutos δουλεύει με αποκλειστικότητα: κάθε ακίνητο που προσφέρει στο Πόρτο Χέλι ή την Αθηναϊκή Ριβιέρα υπάρχει μόνο στο δικό της χαρτοφυλάκιο.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα εστίασης και παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας: από τη νομική και τεχνική έρευνα έως την τελική παρουσίαση των ακινήτων.

Σημαντικό κριτήριο είναι και η καθετοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών από τις εταιρείες real estate. Για παράδειγμα, η Golden Land Goutos δραστηριοποιείται σε όλο το εύρος του real estate: από υπηρεσίες μεσιτικές και επενδυτικές έως κατασκευαστικές και revenue management.

Μπορεί δηλαδή να εμπλακεί στη διερεύνηση της αγοράς και την προσφορά ακινήτων προς πώληση στους ενδιαφερόμενους, την παροχή επενδυτικών προτάσεων και μέσων χρηματοδότησης από τράπεζες και άλλους οργανισμούς, τις εργασίες κατασκευής των ακινήτων σε αγορασμένες εκτάσεις, ακόμη και τη διαχείριση των ακινήτων μετά την κατασκευή ή αγορά τους (π.χ. ενοικίαση προς δημιουργία εσόδων).

Η ίδια γνώση και διαχείριση όλων των σταδίων της αλυσίδας real estate προσφέρει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά στις εταιρείες που το επιλέγουν και σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές ανάπτυξης του real estate στα Νότια Προάστια της Αθήνας είναι πολύ μεγάλες τα επόμενα πολλά χρόνια, ακολουθώντας τα βήματα της Ερμιονίδας που ανέπτυξε η οικογένεια Γούτου. Η ευκαιρία για αποδοτικές επενδύσεις στη “νέα Βαρκελώνη της Ευρώπης” είναι εξίσου σημαντική και σταθερά ανοδική.

Η προσεκτική επιλογή των κατάλληλων συνεργατών real estate, που θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις, όπως της Golden Land Goutos, είναι το καλύτερο κριτήριο που θα εξασφαλίσει την επιτυχία της επένδυσης αλλά και μια ομαλή, ευχάριστη εμπειρία: από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την παράδοση των κλειδιών στο χέρι και μετά. Ακριβώς όπως ευχάριστο και κοσμοπολίτικο είναι το vibeο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που πολλοί πλέον επενδυτές από Ελλάδα και εξωτερικό αναζητούν να ζήσουν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις