ΜΑΝΗ. Μετά από αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της Μάνης καθώς τα Σπήλαια του Διρού παραμένουν μη επισκέψιμα (!), ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Π.Σ. Σταύρος Αραχωβίτης συνοδευόμενος από τα μέλη της Ο.Μ Ανατολικής Μάνης και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Λακωνίας κ.κ Γ. Δαουτάκο, Φαν. Καναβάρο και Π. Λαμπρινό, τα επισκέφτηκε τη Δευτέρα, 5/7.

Τι συζητήθηκε

Ο κ. Αραχωβίτης συζήτησε για τη μέχρι τώρα πορεία των εργασιών, την εξέλιξη και τις προοπτικές που υπάρχουν, με τον προϊστάμενο κ. Π. Λαζαράκο, τον βοηθό προϊσταμένου κ. Μ. Λυριστή, τον σπηλαιολόγο κ. Δ. Καρούτη, τον πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων κ. Ηλία Αναγνωστάκο, τον αρχιλεμβούχο των Σπηλαίων κ. Στ. Λιανέρη και το προσωπικό.

Ακατάλληλος φωτισμός, παλαιού τύπου

Ας σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον καθαρισμό της μικροχλωρίδας που έχει αναπτυχθεί στους σταλαγμίτες και στον πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο του περίφημου Σπηλαίου Βλυχάδας, εξαιτίας της χρήσης παλαιωμένου τύπου φωτισμού που εκπέμπει θερμότητα.

«…Τα σπήλαια Διρού είναι ένα δώρο της φύσης για τη Λακωνία.

Είναι καθήκον της Πολιτείας να τα προστατεύσει και να τα αναδείξει, για την περιοχή, την Ιστορία και τον Πολιτισμό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

Μικρό ιστορικό

Οι εργασίες ανάπλασης και ανακατασκευής του περιβάλλοντος χώρου και των εγκαταστάσεων εγκρίθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και περιλαμβάνονται στο υποέργο Νο3 της Πράξης, «Αποκατάσταση και Ανάδειξη των σπηλαίων και των κτηριακών εγκατάστασεων Διρού Ν. Λακωνίας- Β' Φάση», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», με βάση την απόφαση ένταξης με αρ. πρωτ. 2470/769/Α3/04.

«Ωστόσο ξεκίνησαν να εκτελούνται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τουριστική περίοδο, παρά τις εισηγήσεις της τοπικής διοίκησης και των εργαζομένων», αναφέρει με νόημα ο Στ. Αραχωβίτης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις