ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας ''Ο Ευκλής'' την περασμένη Κυριακή (18/7ου) γνώρισαν και περπάτησαν το εντυπωσιακό φαράγγι Τέπενης ή Στεπένιτσας στην Μεσσηνιακή Μάνη.

Η προσέγγιση του φαραγγιού έγινε από το παραδοσιακό ημιορεινό χωριό Καρυοβούνι ή Αράχοβα (για τους παλαιότερους) το οποίο είναι κτισμένο ανάμεσα σε δύο πλαγιές, που χωρίζονται από χαράδρα.

Στην πλατεία κάτω από τον αγέρωχο, μεγάλο πλάτανο, δίπλα από τις κρήνες, ο Χρήστος Ζαγάκος καταγόμενος από το Καρυοβούνι, περίμενε τους περιηγητές, για να τους οδηγήσει στο φαράγγι και να τους ξεναγήσει στην κεντρική εκκλησία του χωριού, στον Ι. Ν. του Προφήτη Ηλία, στο παλιό ελαιοτριβείο, στον Πύργο του Γουδέλη (18ος αιώνας), που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής και στον Ι. Ν. Γενεσίου Θεοτόκου, όπου χρονολογείται στα ύστερα των Μεταβυζαντινών χρόνων.

Το δε Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία τον Πύργο του Γουδέλη και τον Ι. Ν. Γενεσίου Θεοτόκου.

Το φαράγγι Τέπενης ή Στεπένιτσας ήταν μια άλλη ενδιαφέρουσα έκπληξη για τους πεζοπόρους του ''Ευκλή'' με τους μεγάλους πέτρινους σχηματισμούς, όπου σε αρκετά σημεία χρειάστηκε, να σκαρφαλώσουν, για να προσπεράσουν τους πέτρινους όγκους (θέση Κακόσκαλο).

Η δροσιά του φαραγγιού και η καλή παρέα έκανε την διαδρομή τους των 8,5 χλμ. να είναι εύκολη, η δε παραλία Πανταζή όπου καταλήγει το φαράγγι, τους αποζημίωσε απολαμβάνοντας το θαλασσινό τους μπάνιο.

Επόμενη δράση για το τμήμα είναι στις 31 Ιουλίου - 1 Αυγούστου, όπου θα διασχίσουν το φαράγγι του Ενιπέα στην καρδιά του Ολύμπου !

Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας "ΕΥΚΛΗΣ"

efklis1894@gmail.com

http://spok-efklis.webnode.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις