ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας, αρχής γενομένης από την Τρίτη 27/07 και με κορύφωση το τριήμερο Σάββατο 31/07 - Δευτέρα 02/08.

Το προαναφερθέν διάστημα πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κυριαρχήσουν στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, στην Ιταλία, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στην Τουρκία, ενώ η χώρα μας θα επηρεάζεται στο σύνολό της καθ όλη τη διάρκεια του θερμού κύματος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πολλές περιοχές της χώρας. τόσο ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές, θα έχουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά οι μέγιστες θα κινηθούν στα επίπεδα των 43-44 βαθμών Κελσίου.

Κλιματιζόμενες αίθουσες για το κοινό στον Πύργο λόγω καύσωνα

ΠΥΡΓΟΣ. Ο Δήμος Πύργου ενημερώνει τους πολίτες ότι θα λειτουργήσουν δύο κλιματιζόμενες αίθουσες καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα. Συγκεκριμένα:

Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, ο χώρος του πρώην ΚΑΠΗ στην Αγία Βαρβάρα θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 07.30 π.μ. έως αργά το βράδυ.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΔΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ, η αίθουσα στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 10.00 έως τις 21.00.

Οι δημότες που θα κάνουν χρήση των κλιματιζόμενων αιθουσών , θα πρέπει να ακολουθήσουν πλήρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα (χρήση αντισηπτικού, τήρηση αποστάσεων) και να φορούν προστατευτική μάσκα.

Σε αυξημένη ετοιμότητα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Σε αυξημένη ετοιμότητα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι ο Δήμος Πύργου μετά και τις σχετικές προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), καθώς και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τις προσεχείς μέρες σε ολόκληρη την χώρα.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου μέσα στο θεσμικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις συναρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δασαρχείου, συνεπικουρώντας τον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό και κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας.

Παράλληλα, από τον Δήμο Πύργου συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Δήμος Μεγαλόπολης: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς από 27 Ιουλίου έως και 3 Αυγούστου

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σας ενημερώνουμε ότι ο κίνδυνος πυρκαγιών στον Δήμο Μεγαλόπολης εκτιμάται πολύ υψηλός (κατηγορίας 4) για αύριο, Τρίτη 27 Ιουλίου 2021. Ενώ αντίστοιχες συνθήκες, θα επικρατούν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας, μέχρι τις 3 Αυγούστου. Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Για τους παραπάνω λόγους:

  • Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο. Οι παραβάτες διώκονται ποινικά.
  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά.
  • Μην εκτελείτε υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες)
  • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
  • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά, τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.: 2791022030 και 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

  • Την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε.
  • Την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Κλιματιζόμενοι χώροι στον Δήμο Πατρέων

ΠΑΤΡΑ. Προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση συμπολιτών μας σε κίνδυνο λόγω του καύσωνα ανακοινώνεται από τον Δήμο Πατρέων και τον Κοινωνικό Οργανισμό ότι λειτουργούν κλιματιζόμενοι χώροι, στο κτίριο των Δομών Αστέγων (Μπουκαούρη 100 και Γούναρη) για την παραμονή τους κατά την διάρκεια της ημέρας, από αύριο Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 έως και την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 για τις ώρες 10:00 έως 20:00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραμείνουν στον χώρο κατά τις παραπάνω ώρες και ημέρες έχοντας μαζί τους τουλάχιστον ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο, κάρτα διαμονής κλπ).

Όλοι οι φιλοξενούμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της διασποράς του covid -19 όπως αυτά προβλέπονται σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα κατά τις ώρες 8:00 - 20:00: 261034299, 2414400309.

Για δροσιά στον Δήμο Άργους – Μυκηνών

ΑΡΓΟΣ. Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους πολίτες πως από Τετάρτη 28/7 και για όλες τις ημέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας θα παραμείνουν ανοιχτές οι παρακάτω κλιματιζόμενες αίθουσες:

ΚΑΠΗ Άργους, Τημένους 10

Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού Μέγας Αλέξανδρος Αγίου Κωνσταντίνου 29, Άργος

και ώρες 11:00-17:30.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ KAYΣΩNA

  • Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν δεν μπορείτε και χρειαστεί, τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ. να συμβουλευθούν το το ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε νεογνά βρέφη

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ.
  • Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους κατά το δυνατόν, διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο..
  • Ανοίξτε το χώρο διαμονής τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε τον ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς στη Λακωνία

ΛΑΚΩΝΙΑ. Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή της Δ.Υ. Σπάρτης (κατηγορία κινδύνου 3) και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στα νότια τμήματα (Δ.Υ. Μολάων και Δ.Υ. Γυθείου) της ΠΕ Λακωνίας.

Δεδομένης της κατηγορίας κινδύνου 4 η Π.Ε. Λακωνίας συνιστά στους πολίτες την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο.

Η Π.Ε. Λακωνίας εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Τέλος, οι πολίτες καλούνται να τηρούν τις απαγορευτικές διατάξεις κυκλοφορίας οχημάτων σε Δασικές περιοχές σύμφωνα με τη υπ’ αριθμ. 171177/02-06-2021 Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου περί εξουσιοδότησης των Αντιπεριφερειαρχών για έκδοση Απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2021. Οι περιοχές αναφέρονται στην υπ’ αριθμ.194704/25-06-2021 με ΑΔΑ: ΨΒ217Λ1-9ΥΨ απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις