ΣΠΑΡΤΗ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλαδά, «Η ΚΕΛΕΦΙΝΑ» σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, το Συμβούλιο Κοινότητας Κλαδάς, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον Αθλητικό Σύλλογο Κλαδά «Ο Πανκλαδιατικός», τίμησαν τη μνήμη του Κροκόδειλου Κλαδά και γιόρτασαν με σύνεση και αξιοπρέπεια τα 200 χρόνια από την λευτεριά της Ελλάδος.

Ο Κροκόδειλος Κλαδάς , αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για τους σύγχρονους Έλληνες με τον αγώνα, την επιμονή, την δύναμη, την αποφασιστικότητα, την ευρηματικότητα και την ακλόνητη πίστη του στην πάλη, για την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα τούρκικα δεσμά.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Κλαδά, στον Περίβολο του Ενοριακού Ναού & την Κεντρική Πλατεία, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πολλών κατοίκων του χωριού αλλά και επισκεπτών.

Την Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 , έγινε έπαρση της σημαίας στον περίβολο του Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Ακολούθησε Επίσημη Δοξολογία /Μνημόσυνο και Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων .

Στη συνέχεια ακούστηκαν στο χωριό επετειακά τραγούδια, σχετικά με την επανάσταση του 1821

Το απόγευμα στον περίβολο του Ενοριακού Ναού πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Κωνσταντίνα Βλαχάκη – πτυχιούχο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα : Κροκόδειλος Κλαδάς: Ένας ήρωας της προεπαναστατικής Ελληνικής Ιστορίας

Ακολούθησε παρουσίαση του λαβάρου του Κροκόδειλου Κλαδά και απαγγελία ποιημάτων από παιδιά του χωριού, για τον Κροκόδειλο Κλαδά (του Νίκου Εγγονόπουλου και άγνωστου λαΐκού ποιητή)

Την Δευτέρα , 19 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκαν αγώνες δρόμου 200 , 400 και 1821 μέτρων ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, στους οποίους συμμετείχαν παιδιά και ενήλικες κάτοικοι όχι μόνο του χωριού αλλά και της Σπάρτης και των γύρω χωριών.

Την Τρίτη , 20 Ιουλίου 2021 η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σπάρτης με επικεφαλής τον μαέστρο Σαράντο Κανελλάκο και την συμμετοχή του Νίκου Βορίλα και της Έλενας Φουντά, μας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ξεχωριστό μουσικό γεγονός, ένα μαγικό μουσικό ταξίδι με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων συνθετών .

Την Τετάρτη , 21 Ιουλίου 2021 στην κεντρική πλατεία του χωριού έγινε προβολή ντοκιμαντέρ, από την εκπομπή της ΕΤ "Η μηχανή του χρόνου" με θέμα : Η ιστορία των ηρώων του 1821, που αδίκησε η πατρίδα.

Την Πέμπτη - 22 Ιουλίου 2021 στον περίβολο του Ενοριακού Ναού έγινε προβολή ντοκιμαντέρ, από την εκπομπή της ΕΤ1 "Η μηχανή του χρόνου" με θέμα: Ο ρόλος των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην επανάσταση του 21.

Την Παρασκευή - 23 Ιουλίου 2021 στον Περίβολο του Ενοριακού ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με ομιλία της δικηγόρου Ολυμπίας Μαγγιώρου με θέμα : Λάκωνες αγωνιστές του 1821

Έγινε Απαγγελία αποσπάσματος από τον Θούριο του Ρήγα Βενενστιλή. καθώς και άλλων δημοτικών και κλέφτικων τραγουδιών σχετικών με την επανάσταση του 1821,από παιδιά του χωριού.

Δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια, τραγούδησαν, ο εφημέριος του χωριού, αιδεσιμότατος πατέρας Βασίλειος Μιχαλόχρηστας και οι παραδοσιακοί τραγουδιστές , Κυριάκος Στρίφας, Γιάννης Κολοβός και Λάμπρος Παλαιοκώστας.

Όλες τις μέρες τις εκδηλώσεις πλαισίωναν κορίτσια από το χωριό ντυμένα με παραδοσιακές στολές ενώ στον περίβολο του Ενοριακού Ναού, όλες τις μέρες λειτουργούσε έκθεση

  • Φωτογραφίας Λακώνων αγωνιστών 1821
  • Λαβάρων και σημαιών του 1821
  • Φωτογραφίας σχολικών εκδηλώσεων και παρελάσεων

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους:

Οι βουλευτές Λακωνίας , Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπύρος Μοιράγιας, οι Αντιδήμαρχοι, Γεωργία Δεδεδήμου , Γεωργία Ζαχαράκη και Αθανάσιος Καρλαύτης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Ελένη Δαράκη,ο πρώην Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δήμητρα Παπανικολάου, Δήμητρα Γρηγόρη, Γιάννης Μαντζουράνης και Γιώργος Κουρεμπής, ο αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Σχολική Επιτροπή πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτριος Μιχαλάκος και πλήθος κόσμου.

Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση του Συλλόγου

«Με τις εκδηλώσεις μας αυτές θέλαμε:

  • να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, τους δικούς μας ήρωες.
  • να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη,
  • να διδάξουμε αυτά τα γεγονότα στα παιδιά μας. Να τα μάθουμε να αντλούν δύναμη και κουράγιο από τους ήρωές μας και να οπλιστούν με αγωνιστικότητα, πείσμα και πίστη στα ιδανικά μας.

Τελειώνοντας ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση και την προβολή των εκδηλώσεών μας».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις