ΛΑΚΩΝΙΑ. Από το φημισμένο σπήλαιο του Διρού στο σπήλαιο της Καστάνιας. Σε όποιο ακρωτήρι της Λακωνίας και αν κατευθυνθείς μπορείς να επισκεφθείς μοναδικά σπήλαια. Στη Μάνη και το Οίτυλο το φημισμένο σπήλαιο του Διρού και στη Νεάπολη και την Καστάνια το 200 εκ. χρόνων σπήλαιό της.


Σπήλαιο Διρού

Δεν χρειάζεται συστάσεις: το Σπήλαιο του Διρού, με τους λευκούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, τις κουρτίνες και τους κρυστάλλους, είναι το γνωστότερο της Ελλάδας. Βρίσκεται στα δυτικά παράλια της λακωνικής χερσονήσου και ήταν γνωστό στην τοπική κοινωνία ήδη από το 1900, μέχρι το 1949 που μελετήθηκε πιο συστηματικά από τους ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννη και Άννα Πετροχείλου. Αρχισε να σχηματίζεται όταν η επιφάνεια της θάλασσας ήταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, ενώ το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 80 μ. Λόγω κορωνοϊού και σε συνδυασμό με τις εργασίες αναβάθμισης των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων (φωτισμό, καθαριότητα σταλακτιτών-σταλαγμιτών κ.λπ.) που είναι σε εξέλιξη, αυτή τη στιγμή είναι επισκέψιμη μόνο η μικρή διαδρομή, δηλαδή 300 μ. περιήγηση με βάρκα και 300 μ. με τα πόδια.

Τηλ. 27330-52222, www.diros-caves.gr, καθημερινά 9:00-16:30, είσοδος 10 ευρώ.


Σπήλαιο Καστανιάς

Κορυφαία εκδρομή για όσους παραθερίζετε στην Ελαφόνησο ή στη Νεάπολη Βοιών είναι αυτή στο Σπήλαιο Καστανιάς, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λακωνίας. Έχει έκταση 1.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 500 μ. είναι επισκέψιμα. Δημιουργήθηκε μέσα σε ασβεστόλιθους ηλικίας 145 εως 195 εκ. χρόνων, διαθέτει επίπεδους σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και φιλοξενεί δολιχόποδα, δηλαδή σπηλαιόβιες ακρίδες που το σώμα τους έχει μήκος από 25 έως 40 χιλιοστά. Για να πάρετε μία πρώτη γεύση από τον χώρο, μπείτε στον επίσημο ιστότοπο και παρακολουθήστε μία εικονική περιήγηση, που θα σας κατευθύνει βήμα βήμα στα άδυτα αυτού του τόσο εντυπωσιακού μνημείου της φύσης.

Τηλ. 6986-555444, www.kastaniacave.gr, είσοδος 7 ευρώ, καθημερινά 10:00-18:00.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις