ΝΑΥΠΛΙΟ. Ένα θρυλικό μοντέλο λεωφορείου που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους δρόμους και της Αργολίδας πριν 60 χρόνια, βρέθηκε στο Ναύπλιο και ξύπνησε νοσταλγικές αναμνήσεις σε όσους το παρατήρησαν το περασμένο Σάββατο.

Πρόκειται για το ΒΙΑΜΑΞ R495 που παρουσίασε η ελληνική αμαξοποιία το 1962 και το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας καθώς σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

Το λεωφορείο που βλέπεται στις εικόνες έξω από τα εκδοτήρια του ΚΤΕΛ στο Ναύπλιο είναι ένα κόσμημα, καθώς έχει αναπαλαιωθεί εξ ολοκλήρου και ανήκει σε ιδιώτη . Όταν παρουσιάστηκαν τα μοντέλα των αυτοφερόμενων λεωφορείων Βιαμάξ R495 και R514 «οι Γερμανοί παραδέχθηκαν τους Έλληνες συναδέλφους τους, ενέκριναν κατ’ ευθείαν όχι μόνο την παραγωγή των οχημάτων αυτών αλλά και την τοποθέτηση του “αστεριού” της Mercedes Benz».

Λεωφορεία σαν αυτό εξήχθησαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και της Αφρικής . Για πολλά χρόνια θεωρείτο εταιρία-πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, με εξελιγμένες διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου, τεχνικής εκπαίδευσης και έρευνας και ανάπτυξης.

Φωτογραφίες: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις