ΛΑΚΩΝΙΑ. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο πραγματοποίησε, την Πέμπτη 2/9, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός με στελέχη του και επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Λακωνία.

Παρόντες ήταν,

  • ο Δρ Σπύρος Βασιλάκος, εκτελών χρέη Αντιπροέδρου του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και Διευθυντής Ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών
  • ο Δρ Βασίλης Καραστάθης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και
  • ο Δρ Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης

Τι συζητήθηκε

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Λακωνία και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την μετεωρολογία, τους υδάτινους πόρους, την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, την κλιματική αλλαγή, την ερημοποίηση και την καταγραφή των σεισμικών φαινομένων.

Όπως κάνει γνωστό ο κ. Κρητικός,

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο μέσω του προγράμματος “Beyondκαταγράφει τηλεσκοπικά όλες τις καμένες εκτάσεις και δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση των καταστροφών.

Αντίστοιχα μέσω του ΙΕΠΒΑ είναι δυνατή η καταγραφή πολλών δεδομένων σε σχέση με την πορεία, την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτινων πόρων, ενώ αντίστοιχες μετρήσεις καταγράφονται και για την ποιότητα του αέρα.

Τέλος το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει στην αρμοδιότητά του το μεγάλο έργο ειδοποίησης και καταγραφής όλων των σεισμικών γεγονότων και των τσουνάμι.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο έχει στην επιχειρησιακή του λειτουργία πολύ προηγμένα καταγραφικά συστήματα, ενώ το επιστημονικό υπόβαθρο των ερευνητικών ομάδων είναι σε υψηλότατο επίπεδο».

Ο Νεοκλής Κρητικός πρότεινε στους 3 εξαιρετικούς επιστήμονες να ασχοληθούν επισταμένως με τη Λακωνία, καθώς «…οι πρόσφατες πυρκαγιές δημιουργούν συνθήκες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα».

Μάλιστα, αυτοί, «είναι διατεθειμένοι σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να προσφέρουν όλα τα επιστημονικά τους εργαλεία στο σκοπό αυτό».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις