ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Το φθινόπωρο έφτασε και μια εξόρμηση στο βουνό είναι ότι καλύτερο για να απολαύσει κανείς τα φθινοπωρινά τοπία. Η Μεσσηνία, εκτός από τις φημισμένες παραλίες της, διαθέτει δεκάδες όμορφα χωριουδάκια στο ορεινό της τμήμα. Ένα από αυτά είναι ο Σελλάς Μεσσηνίας, στο Δήμο Τριφυλίας.

Κτισμένο σε υψόμετρο 496 μέτρα, το χωριό Σελλάς βρίσκεται 19 χλμ από την Κυπαρισσία και κτίστηκε τον 14ο αιώνα. Η αμφιθεατρική θέα στα καταπράσινα βουνά, τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

Η βιοποικιλότητα της περιοχής με δρυς και πεύκα, ο ποταμός Σελλάς που ξεκινάει από το βουνό επάνω από το χωριό και εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο καθως και το δροσερό κλίμα καθιστούν την περιοχή αγαπημένο προορισμό πεζοπορικών και ορειβατικών συλλόγων κάθε εποχή του χρόνου.

Η αγαπημένη φθινοπωρινή πεζοπορική διαδρομή είναι το ιστορικό μονοπάτι 400 ετών από το χωριό Σελλάς προς την Ιερά Μονή του Άγιου Νικήτα. Η ιστορική Μονή Αγίου Νικήτα Σελλά που κτίστηκε τον 16ο αιώνα (1593-1610) έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρα, στην κορυφή του βουνού Αη Λιας. Η διαδρομή από το χωριό μέχρι την Ιερά Μονή, περνάει μέσα από το εξαιρετικής ομορφιάς δάσος με αριές, βελανιδιές και πηγές με τρεχούμενα νερά.

Η πεζοπορική διαδρομή έχει απόσταση 3,6 χλμ, περιλαμβάνει ανάβαση 400 μέτρων, έχει διάρκεια 2 ωρών ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μεγαλύτερης κυκλικής διαδρομής που περιλαμβάνει και κατάβαση προς το χωριό Σελλάς. Στην κυκλική διαδρομή αυτή, οι πεζοπόροι έχουν τη δυνατότητα να ξαποστάσουν κάτω από τα 7 αιωνόβια δέντρα που ανήκουν στο δίκτυο αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης 1821-2021 και αποτελούν μάρτυρες ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης. Το παλιό μονοπάτι, το οποίο παρέμεινε κλειστό για πάνω από 40 χρόνια, καθαρίστηκε από τους κατοίκους και εγκαινιάστηκε το 2020 από τον Σύλλογο Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ.

Η Τοπική Κινότητα Σελλά υποδέχεται και καθοδηγεί πεζοπορικούς συλλόγους στην εξερεύνηση τους στα μονοπάτια της περιοχής γύρω από το χωριό που προσαρμόζονται ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σελλά, Χάιδω Παπαευθυμίου τηλ. 6972110504.

https://www.facebook.com/sellasmessinias

https://www.instagram.com/sellasmessinias

https://el.wikipedia.org/wiki/Σελλάς_Μεσσηνίας

#sellasmessinias

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις