ΣΠΑΡΤΗ. Ένα Συνέδριο οι εισηγήσεις του οποίου διήρκεσαν 7 ώρες και τα συμπεράσματα του οποίου αποτελούν προσφορά γνώσης και στοχασμού στην σύγχρονη Σπάρτη. Ένα συνέδριο για την Σπάρτη, που έγινε στη Σπάρτη και σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Σπάρτης.

Όποιος είχε την ευκαιρία να το παρακολουθήσει ή αφιερώσει χρόνο για να το δει στο youtube σίγουρα θα αναθεωρήσει απόψεις αλλά και θα ενδυναμώσει τα πιστεύω του για τον ρόλο της Αρχαίας Σπάρτης στο κόσμο εκείνης της εποχής αλλά και την επιρροή της ακόμα και στον σημερινό κόσμο.

Οι εισηγητές του Συνεδρίου προσκόμισαν γνώσεις, πληροφορίες, ιδέες και βιώματα και η καταγραφή τους δικαιωματικά αξίζει μια πτυχή μέσα στη «κιβωτό» της Σπάρτης.

Μια συνολική θεώρηση θα αδικούσε το μοναδικό περιεχόμενο του Συνεδρίου αλλά η οικονομία χρόνου και χώρου μας υποχρεώνει σε μια λακωνική σύνοψη, υπο το δημοσιογραφικό, πάντα, πρίσμα.

Μεγάλη δύναμη η Σπάρτη. Τόσο μεγάλη που εύλογα προκαλεί, πότε τον θαυμασμό και πότε την αμφισβήτησή. Υπήρξε το αρχέτυπο της Μεγάλης Δύναμης με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει εις το διηνεκές. Για αυτό σήμερα την αντιγράφουν όσοι θέλουν να διατηρηθούν ή να γίνουν ισχυροί.

Εσωτερικές δομές. Η Σπάρτη είχε στιβαρή τη σταθερότητα ώστε να επιτυγχάνει το αποτέλεσμα. Δομές που κάθε άλλο παρά απολυταρχικές ήταν. Όλες φαίνεται να στόχευαν στην ανάπτυξη και διατήρηση της ισχύος στα όπλα, στο πεδίο της μάχης, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και οι δρόμοι της αμυντικής συνήθως πολιτικής ή της επιθετικής διπλωματίας. Βασιλείς και Στρατηγοί και καιρούς, είτε ανέπτυξαν είτε συρρίκνωσαν αυτή την δύναμη. Η τέχνη όμως του πολέμου και όσα προηγούνται αυτού παραμένει ακόμα και σήμερα δημιούργημα και κτήμα των Αρχαίων Σπαρτιατών.

Ολιγανθρωπία. Ήταν επιλογή. Μια σαφής ομοιότητα με το σήμερα. «Δεν κάνω πολλά παιδιά αλλά εάν και πλούσιο». Ωστόσο τελικά αυτό αποτέλεσε αδυναμία… Εξάρτηση και εξάντληση…

Οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις αύξησαν την ισχύ της Σπάρτης. Δεν είπαν όχι σε μεταρρυθμίσεις οι Σπαρτιάτες αρκεί να υπηρετούν τον σκοπό της πόλης. Η Ελληνιστική Σπάρτη ήταν μια μικρή δύναμη με δυσανάλογες επιτυχίες. Από την άλλη περιζήτητοι ως μισθοφόροι αναδεικνύονται οι Στρατηγοί της Σπάρτης. «Πωλούσαν» την στρατιωτική τέχνη.

Η μετάβαση από την εποχή του χαλκού στην εποχή του σιδήρου άλλαξε την ιστορία. Ανέδειξε δυνάμεις και οριοθέτησε την ισχύ και την επιρροή. Όπως και σήμερα όπου η τεχνολογία δίνει δυνατότητα διακυβέρνησης του πλανήτη χωρίς αναγκαίες πολεμικές συρράξεις άλλων εποχών. Και να φανταστεί κανείς ότι και ακολουθεί η τεχνητή νοημοσύνη. Μια λεκτική διαπίστωση στο συνέδριο που δείχνει την διαχρονικότητα των συνταγών της Ισχύος.

Το Συνέδριο κατέδειξε γιατί η Σπάρτη ως αρχέτυπο Μεγάλης Δύναμης αποτελεί το πρότυπο. Πως όμως μπορεί είναι πρότυπο και στους Κυβερνήτες αλλά και στους απλούς πολίτες; Γιατί ο μικρός αριθμός, το μικρό πλήθος και η πίστη σε αρχές και αξίες γοητεύει και εμπνέει αυτούς που είναι λίγοι ώστε να τολμήσουν όσα οι πολλοί και αυτοί που δείχνουν αδύναμοι τελικά να αποδειχθούν δυνατοί καταρρίπτοντας ακόμα και τους νόμους της στατιστικής.

Η Θρησκεία είχε τεράστια σημασία στη Σπάρτη αφού έχουμε απτά αποτελέσματα της ευσέβειας ή και της θρησκοληψίας στην πολιτική της Σπάρτης. Η Μοιχεία ήταν ένα φαινόμενο σε μια κοινωνία ανθρώπων, γιατί άνθρωποι ήταν οι Σπαρτιάτες. Συχνά στη Σπάρτη όπως και στη παγκόσμια ιστορία θα δούμε προσωπικά ατοπήματα και ανθρώπινες αδυναμίες να έχουν συνέπειες στη διεθνή πολιτική. Το μεγάλο ελάττωμα της Σπάρτης η διχόνοια!

Προϊόντος του χρόνου τα δημοσιευθούν τα ασφαλή συμπεράσματα από το Συνέδριο που σίγουρα θα είναι επαρκή για να εμπλουτίσουν την βιβλιοθήκη της Σπάρτης και τον αντίστοιχο στοχασμό γύρω από την πόλη και την ιστορία της. Έως τότε κρατάμε ως δυνατή γεύση και σημαντική παρέμβαση που μπορεί ο μέσος πολίτης να αντιληφθεί, όσο και αν το όνομα «Σπάρτη» έχει ανεξήγητα μεγάλο βάρος συνάμα με μεγάλη ανάταση ακόμα και σε μια αίθουσα συνεδρίου το 2021, στην ίδια τη Σπάρτη!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις