ΜΑΝΗ. Μαραθώνια σύσκεψη έγινε στο Γύθειο την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Αντικείμενο

Τα μέτρα ενίσχυσης των πυρόπληκτων του Δήμου Ανατολικής Μάνης, η διαδικασία των αποζημιώσεων, αλλά και τα έργα που αφορούν, αφ’ ενός την αντιπλημμυρική προστασία των πυρόπληκτων περιοχών του εν λόγω δήμου και αφ’ ετέρου την αποκατάσταση των πληγεισών υποδομών αποτέλεσαν το αντικείμενο της σύσκεψης.

Οι αποζημιώσεις

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις προς τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, ο Χρ. Τριαντόπουλος δήλωσε ότι, «…τα χρήματα θα αρχίσουν να πιστώνονται τον ερχόμενο Νοέμβριο». Ξεκαθάρισε δε, ότι μετά την ηλεκτρονική δήλωση του πληγέντα -και μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία- «…αποπληρώνεται μέχρι και το 70% της βεβαιωθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στην οποία πλέον συγκαταλέγονται -εκτός από εξοπλισμό, μηχανήματα, υποδομές- αλλά και τα δέντρα».

Ο Χρ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι αποζημίωση δικαιούνται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ωστόσο αυτή θα καλύπτει το 35% της ζημιάς καθώς, όπως είπε, «…ο βιοπορισμός των εν λόγω δεν εξαρτάται από την εν λόγω απασχόληση».

Πρόσθεσε ότι ο προσανατολισμός είναι να υπάρξει κοινός πίνακας ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ όσον αφορά στα ζώα και τα μελίσσια θα αποζημιώνονται σύμφωνα με όσα έχουν δηλωθεί.

Όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός θα αποζημιωθούν και οι ανασφάλιστοι, χωρίς όμως ακόμα να μπορεί να προσδιοριστεί σε τι ποσοστό.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τα ελαιοτριβεία -και σε βάθος χρόνου-, λόγω της καταστροφής που υπέστη η παραγωγή.

Παράλληλα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι το Δασαρχείο Γυθείου θα πιστωθεί με 1,2 εκ. € για την εγκατάσταση κορμοδεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ ο Δήμος θα λάβει 3,5 εκ. € από το υπουργείο Εσωτερικών για να αποκαταστήσει το οδικό του δίκτυο.

Πυροπροστασία και αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ανατολικής Μάνης

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, προγραμματίζεται σύσκεψη για την πυροπροστασία του Δήμου, ενώ για τον ερχόμενο Νοέμβριο θα συγκληθεί στο Γύθειο σύσκεψη με συμμετοχή ΑΕΙ και άλλων φορέων, στην οποία θα διερευνηθεί η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Περιφέρεια Πελοποννήσου - Παρεμβάσεις

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στην πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου, που είτε ήδη υλοποιούνται, είτε προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα,

  • αντιπλημμυρική προστασία, ήδη σε εξέλιξη, με συνολικό προϋπολογισμό 500.000 €
  • έργα στην επαρχιακή οδοποιία, με προϋπολογισμό 1.200.000 €
  • πίστωση μέχρι 2.000.000 € προς τον Δήμο για έργα ύδρευσης, για τα οποία πρέπει να αποστείλει ο Δήμος την σχετική μελέτη
  • δεντροφύτευση στα πρανή των δρόμων, µέχρι 300.000 € (µελέτη και δηµοπράτηση απὀ τη ΔΑΟΚ της Π.Ε. Λακωνίας)

Επίσης, προετοιμάζονται μελέτες για τα έργα Παλαιόπυργος – Σκουτάρι Ανατολικής Μάνης και το Αρχαίο Θέατρο Γυθείου, μέσω προγραμματικών συµβάσεων µε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ προστίθεται και το κλειστό γυμναστήριο του Γυθείου.

Κοινή θέση να τελειώνει ο δρόμος Σπάρτη – Γύθειο

Κατά τη σύσκεψη, διατυπώθηκε η κοινή θέση όλων των συμμετασχόντων από την πλευρά της Περιφέρειας και του Δήμου Ανατολικής Μάνης σχετικά με την ανάγκη να τελειώνει ο δρόμος Σπάρτη – Γύθειο.

Ανατολική Μάνη – Ολυμπία - Δυτική Γορτυνία

Γνωστοποιήθηκε, εξ άλλου, από τον υφυπουργό ότι οι περιοχές που θα τύχουν ειδικής φροντίδας στην Πελοπόννησο θα είναι η Ανατολική Μάνη και η Ολυμπία μαζί με την Δυτική Γορτυνία, για την οποία υπήρξε σχετική παρέμβαση από την πλευρά του περιφερειάρχη Π. Νίκα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, θα συνεχίσει και την ερχόμενη εβδομάδα τις συναντήσεις σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στη σύσκεψη στο Γύθειο μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και ο θεματικός ομόλογός του Νίκωνας Τζινιέρης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργία Λυροφώνη, οι αντιδήμαρχοι Ελένη Δρακουλάκου και Παναγιώτης Τσιριγώτης, η γραμματέας του δήμου Κωνσταντίνα Σακελλαράκου, εκπρόσωποι του Δασαρχείου Γυθείου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου και εθελοντικών ομάδων.

Προηγουμένως, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου συμβάσεις 3 έργων στη Λακωνία, συνολικού προϋπολογισμού 1.850.000 € υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Σπάρτη.

Πρόκειται για τη συντήρηση,

  • των επαρχιακών οδών Σπάρτη – Γεράκι – Αγιος Δημήτριος και γέφυρα Απιδιάς – Αγιος Δημήτριος – Κρεμαστή, με προϋπολογισμό 550.000 €,
  • της εθνικής οδού Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο, με προϋπολογισμό 800.000 € και
  • της επαρχιακής οδού Μολάοι – Ρειχέα – Κυπαρίσσι, με προϋπολογισμό 500.000 €.

Εγκάρδια ευχαριστήρια επιστολή Πέτ. Ανδρεάκου στον Θεόδ. Βερούτη

Ας σημειωθεί πως εγκάρδια επιστολή ευχαριστιών προς τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη απέστειλε ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, για τη συνδρομή της Περιφέρειας και ειδικότερα της ΠΕ Λακωνίας προς τον πυρόπληκτο Δήμο.

Η επιστολή

«Αγαπητέ Θεόδωρε,

Η Μάνη µας δυστυχώς για ακόµα µία φορά πλήγηκε από καταστροφική πυρκαγιά.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σου εκφράσω, τόσο προσωπικά, όσο και να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη όλων των Μανιατών, που η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας στάθηκε δίπλα µας από την πρώτη στιγµή και συνέβαλε µε την προσφορά της στην ανακούφιση των πληγέντων δηµοτών µας.

Σε ευχαριστούμε για όλα κι ελπίζουμε να µην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές.

Με εκτίµηση

Ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης

Πέτρος Ν. Ανδρεάκος».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις