ΣΚΑΛΑ. Ξεκινούν σήμερα (5/10) οι διαδικασίες αυτοψιών στην ευρύτερη περιοχή Βαλτακίου του Δήμου Ευρώτα, με σκοπό την επανεξέταση των στοιχείων για την αλλαγή του χαρακτήρα της αρχαιολογικής ζώνης.

Είναι μια εξέλιξη η οποία έρχεται ως συνέχεια πολλών συναντήσεων και συνεννοήσεων του βουλευτού Λακωνίας κ. Νεοκλή Κρητικού με ιδιοκτήτες της περιοχής, με την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και με την Έφορο Αρχαιοτήτων κα Ευαγγελία Πάντου.

Αισιόδοξος ο Κρητικός

Ο κ. Κρητικός δήλωσε για τη εξέλιξη: «Με την εκκίνηση των διαδικασιών αυτοψίας στην περιοχή του Βαλτακίου μεταφέρεται ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας στην ευρύτερη περιοχή του Βαλτακίου, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα.

Είμαι σίγουρος ότι βλέπουν ότι είμαστε δίπλα τους και η συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού είναι άριστη».

Οι ενέργειες του κ. Κρητικού μέχρι σήμερα για την υπόθεση του Βαλτακίου:

  • Στις 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων της περιοχής του Βαλτακίου, όπου εξετέθησαν όλα τα πρώτα στοιχεία. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος.
  • Στις 14 Μαΐου ο κ. Κρητικός κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων με Α.Π.:2743/20.5.2021, επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά το ιστορικό του χαρακτηρισμού της περιοχής του Βαλτακίου ως αδόμητης, έγγραφα της τότε δημοτικής αρχής, τεκμηριωμένες απαντήσεις στις αιτιάσεις χαρακτηρισμού και συνολικά 150 περίπου υπογραφές ιδιοκτητών της περιοχής.
  • Στις 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κα Ευαγγελία Πάντου, όπου της εξέθεσε το ζήτημα και ζήτησε να ξεκινήσει συνεργασία και εξέταση των δυνατοτήτων επαναχαρακτηρισμού.
  • Την 1η Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την υπουργό κα Λίνα Μενδώνη, όπου ο κ. Κρητικός της εξέθεσε τη σημασία του προβλήματος και την ανάγκη επανεξέτασης του χαρακτήρα της αρχαιολογικής ζώνης.
  • Στις 28 Ιουνίου υπήρξε απαντητική επιστολή από την υπουργό κα Λίνα Μενδώνη με Α.Π.: 231522/28.6.2021, όπου περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εκκινήσει η διαδικασία επανεξέτασης της αρχαιολογικής ζώνης του Βαλτακίου.
  • Τέλη Ιουλίου έγινε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Διδασκάλου με αντικείμενο την κάθοδό του με σκοπό την αυτοψία της περιοχής. Η πρότασή του ήταν να εκκινήσει η διαδικασία των αυτοψιών από την αρμόδια υπηρεσία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και την προϊσταμένη κα Ευαγγελία Πάντου.
  • Στις 21 Σεπτεμβρίου ο κ. Κρητικός ενεχείρισε τεύχος στην Έφορο Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με όλες τις μέχρι τότε ενέργειες σχετικά με την ανάγκη επανεξέτασης του χαρακτήρα της αρχαιολογικής ζώνης. Όπως είχε σημειώσει αυτό μπορεί να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων.

«Είμαι βέβαιος ότι με καλή συνεργασία μεταξύ της ΕΦΑ Λακωνίας, των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ευρώτα, μπορούμε να προωθήσουμε το ζήτημα του Βαλτακίου και να επανεξεταστεί ο χαρακτήρας της αρχαιολογικής ζώνης.

Είναι ένα ζήτημα που ακουμπάει 150 οικογένειες συμπολιτών μας», είχε δηλώσει μετά την τελευταία συνάντηση ο Νεοκλής Κρητικός.


Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις