Γράφει ο Πάνος Κρητικός*

Η πόλη της Καλαμάτας, θέτει υποψηφιότητα συμμετοχής στο μεγάλο εγχείρημα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τον μετασχηματισμό 100 ευρωπαϊκών πόλεων προς την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2030.

Η επονομαζόμενη Ευρωπαϊκή ΑποστολήMission Board «100 climate neutral cities by 2030» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διακυβέρνησης, χρηματοδότησης και υποστήριξης των 100 πόλεων που τελικά θα επιλεγούν.

Η επιλογή των 100 ευρωπαϊκών πόλεων θα προκύψει μετά από απαιτητική αξιολόγηση, όπου η άρτια προετοιμασία των υποψήφιων Δήμων είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού θα συμμετάσχουν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο αστικών παρεμβάσεων δεκαετούς χρονοδιαγράμματος, χρηματοδοτούμενου από ιδιαίτερα υψηλούς και καθορισμένους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πόλης της Καλαμάτας συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή έχει την δυνατότητα καλύψει τις ανάγκες επανασχεδιασμού και αναζωογόνησης των αστικών περιοχών της, με αναμενόμενα αποτελέσματα τη βελτίωση: Της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου, τη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.

Ο Δήμος Καλαμάτας προετοιμάζοντας το φάκελο υποψηφιότητας του, υλοποιεί δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (https://mission.kalamata.gr/) και έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο δημόσιες ανοικτές διαβουλεύσεις, στις οποίες μετείχε το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καταθέτοντας τις προτάσεις των Οικονομολόγων της Περιφέρειας.

Το Π.Τ. Πελοποννήσου του Ο.Ε.Ε. κατανοώντας και στηρίζοντας το όλο εγχείρημα θα συμμετάσχει και στα θεματικά εργαστήρια ανά άξονα, όπου θα εξειδικευτούν οι δράσεις ανά θεματικά ενότητα και θα κατατεθούν, ύστερα από αξιολόγηση, οι προτάσεις στην επιτροπή για την σύνταξη του τελικού φακέλου-πρότασης.

Η τελική επιλογή της Καλαμάτας θα αποτελέσει ένα πρότυπο κόμβο καινοτομίας, αποθετήριο καλών πρακτικών, οδηγό δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για όλη την Πελοπόννησο.

(*) Πρόεδρος 11ου Π.Τ. Πελοποννήσου Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις