ΣΠΑΡΤΗ. Με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός.

Ο βουλευτής Λακωνίας παρέδωσε αναλυτικό φάκελο, με πρόταση για τη μεταφορά στη Σπάρτη των σκελετών σπουδαίων Σπαρτιατών της Αρχαιότητας, δηλαδή του Ολυμπιονίκη Λακράτη και των Πολέμαρχων Χαίροντα και Θίβραχου καθώς και των 20 συμπολεμιστών του, αλλά και των ευρημάτων του τάφου των Λακεδαιμονίων στον Κεραμεικό.

Ο Νεοκλής Κρητικός, στην επιστολή που παρέδωσε στην υπουργό, πέραν της ιστορικής αναφοράς για την εύρεση των σκελετών στον «Τάφο των Λακεδαιμόνων» στην περιοχή του Κεραμεικού, 80 μέτρα έξω από την πύλη του Διπύλου, επεσήμανε ότι «η μεταφορά των τριών σκελετών στο Νέο Μουσείο της Σπάρτης, θα είναι ένα ιστορικό γεγονός».

Επίσης, τόνισε κατά τη συνάντηση:

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πολλά οστά Σπαρτιατών και ειδικά Πολεμάρχων και από όσο γνωρίζω κανένα Ολυμπιονίκη. Με τη μεταφορά κυρίως αυτών των τριών στην Σπάρτη (Λακράτη, Χαίροντα, Θρίβραχου), ουσιαστικά θα κάνουμε μία τομή στην Ιστορία, καθώς και θα τιμήσουμε τους νεκρούς προγόνους μας, με την επιστροφή τους στην πατρίδα τους και θα ενισχύσουμε το νήμα της ιστορικής μνήμης και συνέχειας και στους μεγαλύτερους και στους μικρότερους ηλικιακά συμπολίτες μας.

Θεωρώ ότι θα είναι μια σπουδαία κίνηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, αν και εφόσον μπορεί να προωθήσει το ζήτημα, σε συνεργασία με τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή

Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Είναι μια πολύ καλή πρόταση και πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου, για να δούμε το διαδικαστικό του θέματος. Θα είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, αν μπορούμε να την εκτελέσουμε.»

Ο κ. Κρητικός θα συνεχίσει τις επαφές του με τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή και το Γερμανικό Ινστιτούτο Αρχαιοτήτων, προκειμένου να επιστρέψουν στη γη που τους γέννησε, οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πολεμιστές.

«Πρόκειται για μοναδικής ιστορικής αξίας ευρήματα, που μας συνδέουν με τους προγόνους μας της Αρχαίας Σπάρτης», υπογράμμιζε ο βουλευτής Λακωνίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις