ΝΑΥΠΛΙΟ. Τον πορθητή του Παλαμηδίου Στάικο Σταϊκόπουλο τίμησαν με καταθέσεις στεφάνων οι μαθητές των σχολείων του Ναυπλίου στα πλαίσια της Επετείου των 199 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου.

Κατάθεση στεφάνου έκαναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Πολύδωρας.

Την νύχτα της 29ης προς την 30 Νοεμβρίου του 1822 μία των πολιορκητικών ομάδων με αρχηγό τον Σταϊκόπουλο είχε βάρδια. Δυο Τουρκαλβανοί φυγάδες ήρθαν στον καπετάν Στάικο και του εκμυστηρεύτηκαν ότι το φρούριο ήταν αφύλακτο, επειδή οι άνδρες είχαν κατεβεί στο Ναύπλιο για να συσκεφθούν περί συνθηκολόγησης.

Ο Στάικος αμέσως ετοίμασε διακόσιους άνδρες του, 60 Κρανιδιώτες και ένα λόχο τακτικού στρατού. Η σκοτεινή και βροχερή νύχτα βοήθησε την έφοδο. Μερικοί από τους άνδρες σκαρφάλωσαν στο φρούριο, και από μέσα άνοιξαν την πόρτα, από την οποία μπήκαν όλοι οι άλλοι και κατέλαβαν το φρούριο.

Την επόμενη μέρα έστρεψαν τα κανόνια προς το Ναύπλιο και ανάγκασαν τους Τούρκους να παραδοθούν.

Τον πορθητή του Παλαμηδίου Στάικο Σταϊκόπουλο τίμησαν με καταθέσεις στεφάνων οι μαθητές των σχολείων του Ναυπλίου στα πλαίσια της Επετείου των 199 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου.

Photos: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις