ΣΠΑΡΤΗ. Mεγάλη υπήρξε η συγκίνηση για όλους όσοι παραβρέθηκαν την Κυριακή 28 Νοέμβρη στο Μονοδέντρι Λακωνίας, που βρίσκεται στο δρόμο Σπάρτης - Τρίπολης, στον χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο των 118 αγωνιστών Λακώνων πατριωτών, «για να τιμηθεί η μαύρη επέτειος της εκτέλεσής τους, από τους ναζί κατακτητές με τη βοήθεια των ντόπιων ταγματασφαλιτών συνεργατών τους».

Την εκδήλωση πραγματοποίησε η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ενώ παρόντες ήταν και συγγενείς των εκτελεσμένων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του αντάρτη του ΕΛΑΣ Δημήτρη Σολομού, από το Ξηροκάμπι, που παρά τα 104 χρόνια του ήρθε να τιμήσει τους συντρόφους του για τους οποίους είναι περήφανος, όπως ανέφερε, ενώ κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη τους.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Δήμος Λεβεντάκης τόνισε στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα ότι, «Στις 23 Οκτώβρη 1943, οι Γερμανοί κατακτητές, με κουκουλοφόρους συνεργάτες τους γνωστούς στη Σπάρτη ως ομάδες Βρεττάκου που υπέδειξαν τα σπίτια των πατριωτών, χτύπησαν τις πόρτες της Σπάρτης και συνέλαβαν επιστήμονες, επαγγελματίες, εργάτες και αγρότες. Συνολικά 450 μέλη και στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ μεταφέρθηκαν την επόμενη μέρα με καμιόνια στις φυλακές της Τρίπολης. Το Νοέμβρη, εκτέλεσαν τους 118 στο Μονοδέντρι Λακωνίας, σε αντίποινα για ενέδρα ανταρτών του ΕΛΑΣ, κατά την οποία σκοτώθηκαν πολλοί Γερμανοί».

Ενώ στην ομιλία του ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος, ανέφερε ότι «…το ΚΚΕ τιμά, διδάσκεται και εμπνέεται από την θυσία των αγωνιστών στο Μονοδέντρι και σε ολόκληρη τη χώρα, δεν θα λυγίσει μπροστά σε οποιεσδήποτε δυσκολίες μέχρι να λυθεί το κεντρικό πολιτικό ζήτημα του τόπου.

Το ΚΚΕ υπερασπίζετε την ιστορική αλήθεια από τη συκοφαντία, τη διαστρέβλωση και την παραχάραξη της Ιστορίας.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, ενάντια στην πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Ενώ απηύθυνε κάλεσμα και σε όσους προβληματίζονται για το αύριο «…να συμπορευτούν αγωνιστικά μαζί μας».

Στη συνέχεια στην Κοκκινόλουτσα, τοποθεσία κοντά στο Μονοδένδρι, έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 45 πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 21 Μάρτη 1944, από τους ναζί.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις