ΚΡΟΚΕΕΣ. Στα πλαίσια αντιμετώπισης των κρίσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου, ο Δήμος Ευρώτα πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών, στην ΤΚ Κροκεών, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Δήμος Βέρδος επανέλαβε το αίτημα για ίδρυση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον Δήμο Ευρώτα.

Εξαίροντας τη σημασία του εθελοντισμού γενικότερα και τη συμβολή των εθελοντών πυροσβεστών ειδικότερα, ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο εθελοντισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική παρέμβαση και ζήτησε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, που ήταν παρών στα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών, την ίδρυση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον Δήμο Ευρώτα.

Αναφερόμενος, στο νέο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο που δημιουργήθηκε στις Κροκεές με πρωτοβουλία του Δήμου Ευρώτα και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, στην οποία και υπάγεται, ο κ. Βέρδος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ίδρυση και η λειτουργία του δεν είναι μια μεμονωμένη ενέργεια, δεν αποτελεί τυχαία επιλογή. Είναι μια συντονισμένη δράση που έχει ξεκινήσει από το 2013 με την ίδρυση του πρώτου στην Ελλάδα Εθελοντικού Σταθμού Β΄ Τάξης, στην Μυρτιά του Δήμου Ευρώτα. Γρήγορα αποδείχθηκε η μεγάλη αξία και η συνεισφορά των μόνιμων και των εθελοντών πυροσβεστών στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως του ανεμοστρόβιλου που έπληξε τον Δήμο μας το 2015 και τις πλημμύρες του 2016. Και φέτος πάλι στις καταστροφικές πυρκαγιές του Δήμου Ανατολικής Μάνης, οι εθελοντές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και πάλεψαν με τις φλόγες».

Τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών τελέστηκαν με κάθε λαμπρότητα το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού.

Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. κ. Ευστάθιος, ενώ την ημερήσια διαταγή ανέγνωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, οι βουλευτές Ν.Δ. Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σταύρος Αραχωβίτης και ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την στήριξή τους, στη δημιουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Κροκεές Λακωνίας, στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, στον Δήμαρχο Ευρώτα Δήμο Βέρδο, στον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου Κωνσταντίνο Γραφάκο και στον Πυρονόμο Δαμιλάκο Τζανέτο ως πρώτο Διοικητή Εθελοντικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκων Τζινιέρης, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Αθανάσιος Καρλαύτης, η πρώην αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κροκεών Αλέξανδρος Σταματάκος.

Επίσης παρευρέθηκαν, Διοικητής ΠΕΠΥ Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος Αθανάσιος Κολυβήρας, ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Λακωνίας Πύραρχος Γεώργιος Αλικάκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Βασίλειος Τσιγαρίδας, ο Διοικητής του Α.Τ. Ευρώτα, Αστυνόμος Β΄ Αναστάσιος Διαμαντάκος, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου Αστυνόμος Α΄ Γεώργιος Βασιλάκος, καθώς και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Π.Σ. Πυρονόμος Τσιουγκρής Μάκης και Πυρονόμος Ζέρβας Δημήτριος.

Να σημειωθεί ότι το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών Λακωνίας στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Ευρώτα, ενώ υπάγεται στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου.

Η δύναμη του κλιμακίου

Στελεχώθηκε από 16 εθελοντές πυροσβέστες και 1 μόνιμο πυροσβεστικό υπάλληλο ως προϊστάμενο, διαθέτει 1υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα που παραχωρήθηκε από τον Δήμο και έχει προβλεφθεί πρόσθετη παραχώρηση οχημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις