ΣΠΑΡΤΗ. Με χρήματα από την τσέπη του, με 1.000€, επικήρυξε ο δήμαρχος Σπάρτης τον ή τους δράστες που άρπαξαν την περικεφαλαία από την νότια είσοδο της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλοπή έγινε το βράδυ γύρω στις 10:00 ενώ ο κόμβος είχε κυκλοφορία ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για δύο άνδρες.

Προφανώς οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν την κινητικότητα των ημερών από συνεργεία που τοποθετούν εορταστικά φωτιστικά αλλά και τους ανυποψίαστους περαστικούς που δεν φαντάζονταν ότι επρόκειτο για κλοπή.

Η περικεφαλαία θα αντικατασταθεί με πανομοιότυπη ενώ το περιστατικό προβληματίζει την δημοτική αρχή αλλά δεν την αποθαρρύνει από το να ξαναστήσει στο σημείο ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της Σπάρτης.

Την περικεφαλαία την χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι και οι μεσαιωνικοί λαοί για να προστατεύσουν οι στρατιώτες το κεφάλι τους. Οι περικεφαλαίες ήταν μπρούτζινες και είχαν συχνά στην κορυφή λοφίο από ουρά αλόγου. Με το πέρασμα των χρόνων, τα σχέδια άλλαζαν.

Ο παλαιότερος τύπος ελληνικής περικεφαλαίας είχε κράνος με πολλά κομμάτια και λοφίο. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 7ος αι. π.Χ. Η Κορινθιακή ήταν απλούστερη. Εξέλιξη αυτών των τύπων ήταν η Ιλλυρική. Η κυρίως Κορινθιακή περικεφαλαία εξελίχθηκε στα αφτιά για να ακούν οι στρατιώτες στη μάχη. Η Χαλκηδονική άφηνε όχι μόνο τα αφτιά αλλά και τα χείλη ελεύθερα. Στο διάστημα μεταξύ 5ου-2ου αι. π.Χ, χρησιμοποιούσαν περισσότερο η Θρακική περικεφαλαία. Είχε υψηλή κορυφή μπροστά και προφύλασσε τα μάγουλα. Προέρχεται από την λέξει «περί κεφάλι»

Η Σπάρτη έχει την περικεφαλαία του πολεμιστή ως δευτερεύον σύμβολο σε διάφορες εφαρμογές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις