ΠΑΤΡΑ. Το Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ένα κτίριο που κατασκευάστηκε στην Πάτρα το 2006, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά στην πορεία εγκαταλείφθηκε, λεηλατήθηκε, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιείται, επανακατασκευάζεται.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπόγραψε την σύμβαση επισκευής και ενίσχυσης του κτιρίου, έργο προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ και το 2023 όπως τόνισε και ο ίδιος ο Δήμαρχος, η Πάτρα προβλέπεται να έχει μια μεγάλη υποδομή για τον Πολιτισμό, μια κεντρική θεατρική σκηνή, για διαφόρου τύπου εκδηλώσεις, θέατρο, συναυλίες και άλλου είδους παραστάσεις, με 800 θέσεις θεατών.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος δήλωσε:

«Βρισκόμαστε στο Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος» και υπογράψαμε τη σύμβαση με την εργολάβο που αναλαμβάνει την αποκατάσταση του κτιρίου.

Ενός κτιρίου που κατασκευάστηκε όταν η Πάτρα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά δυστυχώς μέσα σ’ ένα χρόνο λεηλατήθηκε με αποτέλεσμα η πόλη μας, να μην προλάβει να το χρησιμοποιήσει και να το χαρεί.

Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα εμείς, λύσαμε όλα τα προβλήματα που υπήρχαν και τον επόμενο χρόνο, η Πάτρα αναμένεται να έχει ένα μεγάλο Συνεδριακό χώρο, ένα χώρο εκδηλώσεων που θα δώσει νέα πνοή στην πόλη μας και θα αξιοποιείται καθημερινά σε ό,τι αφορά τον τομέα του Πολιτισμού, των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Με αυτό που υπογράψαμε σήμερα λοιπόν, θα έχουμε μια ακόμα υποδομή για τον Πολιτισμό, μια κεντρική θεατρική σκηνή, αντάξια της ιστορίας της Πάτρας και του λαού της πόλης μας».

Σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου Πατρέων – τους οποίους η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί θερμά - το έργο αφορά στην ενίσχυση, την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του Εργοστασίου Τέχνης, με σκοπό την άμεση χρήση του ως Κεντρική Σκηνή του Δήμου Πατρέων.

Στόχος είναι, να στεγάσει μια μεγάλη, σύγχρονη θεατρική σκηνή, ενώ κρίνεται απαραίτητη η στατική ενίσχυση, αποκατάσταση ικανότητας του φέροντος οργανισμού, με προσθήκη κατάλληλων μεταλλικών στοιχείων. Επίσης, σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε, θα γίνει αναβάθμιση της ακουστικής του χώρου, η θερμομονωτική του επάρκεια, νέα διάταξη πυρασφάλειας και νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Επίσης, μεταξύ όλων όσων θα γίνουν, θα αποκατασταθούν ο σκελετός της ψευδοροφής, οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου, αλλά και τα εσωτερικά τοιχοπετάσματα, θα τοποθετηθεί νέο δάπεδο σκηνής, θα αντικατασταθούν τα καθίσματα, ενώ θα ανακατασκευαστούν οι χώροι υγιεινής και των καμαρινιών.

Η Πάτρα, θ’ αποκτήσει έτσι, ένα μεγάλο, σύγχρονο, κλειστό χώρο και για «μεγάλες» παραστάσεις, χώρο που θα χρησιμεύσει εν όψει και της ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων». Ήδη δε, έχουν αρχίσει από το Υπουργείο Πολιτισμού οι διαδικασίες μελετών, ώστε να συντηρηθεί κατά το καλύτερο τρόπο, αυτό το μνημείο της πόλης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις