ΣΠΑΡΤΗ. Με πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας τίμησαν τη μνήμη του Οσιομάρτυρα Ευθυμίου του Νέου του εκ Δημητσάνης οι Γορτύνιοι της Σπάρτης.

Ποιος ήταν ο Άγιος Ευθύμιος

Ο Άγιος Ευθύμιος του οποίου το όνομα φέρει ο ιστορικός Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης από το έτος της ιδρύσεώς του 1920 έως σήμερα και η μορφή του στολίζει το λάβαρο του Συνδέσμου, γεννήθηκε στη Δημητσάνα με το κοσμικό όνομα Ελευθέριος Ηλιόπουλος. Μεταβαίνοντας στις παραδουνάβιες ηγεμονίες για σπουδές κι επαγγελματική καριέρα γνωρίστηκε με έναν Τούρκο αξιωματούχο και από νεανική επιπολαιότητα δέχθηκε να αλλαξοπιστήσει. Σύντομα όμως τον κατέκλυσαν οι τύψεις για την απαίσια πράξη του και ζήτησε καταφύγιο στο Άγιο Όρος όπου μετανόησε ειλικρινά και μετά από σκληρή νηστεία άσκηση και προσευχή ενδύθηκε το σχήμα του μοναχού με το όνομα Ευθύμιος. Το Πάσχα του 1814 πήγε στην Κωνσταντινούπολη με συνοδίτη αγιορείτη μοναχό και παρουσιάστηκε στον ίδιο Τούρκο αξιωματούχο, για χάρη του οποίου εξωμότησε, αποκηρύσσοντας μετά βδελυγμίας τον Μωαμεθανισμό. Για την πράξη του αυτή διατάχθηκε η αποκεφάλισή του που έγινε το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, 22 Μαρτίου 1814.

Πριν από την πανδημία ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης μετέβαινε τέτοια εποχή στη γενέτειρά του Δημητσάνα και τελούσε Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό που έχει ανεγερθεί στο όνομά του και στο όνομα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄.

Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των περιορισμών που επέβαλε η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, η γιορτή της μνήμης του πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη ενορία Μυστρά. Πέρυσι στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και φέτος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Μυστριώτη.

Την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022, τα Μέλη και οι Φίλοι του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης συγκεντρώθηκαν στον περικαλλή ναό του Αγίου Γρηγορίου και τέλεσαν Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας. Ο Γραμματέας κ. Γιώργος Μπουλούγαρης (Καλλιάνι Γορτυνίας), εκπροσωπώντας τον κωλυόμενο Πρόεδρο, απεύθυνε χαιρετισμό κι ευχές προς όλους κι εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του Δ.Σ. προς: Τον Πρωτοπρεσβύτερο Λάζαρο Σκάγκο, Εφημέριο Μυστρα, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες κ.κ. Σταύρο Τσαρούχα και Κωνσταντίνο Σκάγκο, τη σύζυγο του Προέδρου κ. Φωτεινή Σαμπατάκου-Μητράκου για την παρασκευή και προσφορά της αρτοκλασίας, την Αντιπρόεδρο κ. Ποτούλα Πασχαλίδη-Τσίτσου για την προθυμία να μιλήσει για τη ζωή και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Ευθυμίου, καθώς και για την προσφορά κεράσματος στο τέλος της Λειτουργίας και σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή της γιορτής του Συνδέσμου.

Ακολούθησε ομιλία από την Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ποτούλα Πασχαλίδη-Τσίτσου (Δόξα Γορτυνίας), η οποία με γλαφυρό και συγκινητικό τρόπο αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Ευθυμίου του Νέου του εκ Δημητσάνης, που η μνήμη του τιμάται στις 22 Μαρτίου, αλλά και την 1η Μαΐου κατά το αγιορείτικο τυπικό.

Ο πολυσέβαστος και αγαπητός π. Λάζαρος Σκάγκος επισφράγισε τη λατρευτική σύναξη, αναφερόμενος και στην εορτή των Λακώνων Αγίων, ένας εκ των οποίων είναι ο Άγιος Γρηγόριος ο Μυστριώτης, ενώ εξέφρασε τη χαρά του γιατί για 2η κατά συνέχεια χρονιά οι Γορτύνιοι της Σπάρτης επέλεξαν την Ενορία Μυστρά για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου τους.

Ο ίδιος μάλιστα όπως αποκάλυψε είναι από μήνες εγγεγραμμένος ως φίλος στον Γορτυνιακό Σύνδεσμο στα τακτικά μέλη του οποίου ανήκει ο γαμπρός του Γιάννης Μπουρλόκας (Αρκουδόρεμα Γορτυνίας).

Στον όμορφο και κατάφυτο αύλειο χώρο του ναού διανεμήθηκε ο άρτος και προσφέρθηκε το κέρασμα της κ. Αντιπροέδρου, συνοδευόμενο από εκλεκτό τσίπουρο, που ήταν απαραίτητο λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Σε αντίθεση με το κρύο της ημέρας οι Γορτύνιοι της Σπάρτης θέρμαναν την ατμόσφαιρα με την πατριωτική χαρά και αγάπη τους, ευχόμενοι από καρδιάς:

«Και του χρόνου με υγεία»!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις