ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Πλήθος κόσμου από την Καλαμάτα κι άλλες περιοχές, παρακολούθησαν το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαρτίου 2022, το λαμπρό εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821. Με τη συμμετοχή του λαού και των επισήμων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικά η δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η αναπαράσταση της Aπελευθέρωσης της Καλαμάτας.

GTS 8273 Medium

«ΤΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΛΟΓΕΡΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΩΝ ΗΡΩΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ»

Τις εκδηλώσεις λάμπρυνε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάληψη της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου του 1821 και η άνευ όρων παράδοσή της στους εξεγερμένους Έλληνες αποτελεί μια μοναδική στιγμή της ελληνικής εθνεγερσίας. Από εδώ έπνευσε ο σφοδρός άνεμος ελευθερίας, που παρέσυρε όλη την Ελλάδα και σάρωσε την οθωμανική τυραννία. Το μαχητικό πνεύμα και τα φλογερά ιδανικά των ηρωικών αγωνιστών της Επανάστασης εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν και σήμερα, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, στην προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας».

image00026 Medium

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν μπροστά στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρέδωσε την επαναστατική Σημαία σε γυναίκες ενδεδυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες και ξεκίνησε η πομπή προς το Ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου.

kalap 4

Τη σημαία συνόδευαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, άγημα από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαβρύτων. Μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων, που έφεραν εθνικές ενδυμασίες, υποδέχονταν την πομπή με χειροκροτήματα και πυροβολισμούς με αντίγραφα όπλων του 1821, καθ' όλη τη διαδρομή μέχρι την πλατεία.

GTS 7840 Medium

Εκεί, πραγματοποιήθηκαν αφή του βωµού με τη Φλόγα, την οποία σκυταλοδρόμος μετέφερε από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, όπου συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα και, ακολούθως, έγινε έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης.

GTS 7821 Medium

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφθασε στις 15.35 και βάδισε χειροκροτούμενη μέχρι την πλατεία, όπου σταμάτησε μπροστά στην Πολεμική Σημαία.

image00037 Medium

Ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε τα αγήματα του 9ου Συντάγματος Πεζικού και της 120 ΠΕΑ και ακολούθως την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

GTS 7903 Medium

Στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων ακολούθησε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Μάνης Χρυσόστομος.

image00035 Medium

GTS 7998 Medium

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κατόπιν, στο Ηρώον τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του ‘21.

kalap 16

Τον πανηγυρικό της ηµέρας εξεφώνησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης.

kalap 20

Ακολούθησαν:

  • Προσκλητήριο Οπλαρχηγών
  • Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων του 1821
  • Ανάκρουση του Εθνικού Ύµνου.
GTS 8065 Medium
image00029 Medium

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαµάτας ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, αιρετών της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων.

image00025 Medium

Συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων από την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, που έφεραν θαυμάσιες παραδοσιακές ενδυμασίες.

kalap 21

Ξεχωριστή η παρουσία τυμπανιστών από την ομάδα των Ολυμπιακών αγώνων.

image00023 Medium

Αμέσως μετά τον όρκο των Αρχηγών της Επανάστασης, αλλά και στη συνέχεια, όσοι κρατούσαν αντίγραφα παλαιών όπλων «βρόντησαν το καριοφίλι», αναπαριστώντας όσα συνέβησαν κατά την έναρξη της Επανάστασης.

GTS 8327 Medium

Η ανάγνωση της «Προειδοποιήσεως εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» θύμισε γιατί αγωνίσθηκαν οι πρόγονοί μας, προσφέροντας μήνυμα που είναι και σήμερα επίκαιρο.

kalap 28
GTS 8383 Medium

kalap 25

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, με κυρίαρχο τον Καλαματιανό, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρέλαση µαθητών σχολείων, μελών Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών, που όλοι έφεραν εθνικές ενδυμασίες, την οποία επισφράγισε η διέλευση έφιππων τμημάτων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις