ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Την Πέμπτη 28 Απριλίου έλαβε χώρα η τελετή Αδελφοποίησης των πόλεων της Καλαμάτας και του Λόουελ στο Δημαρχείου του τελευταίου στη Μασαχουσέτη, σε μια τελετή που επικρατούσε έντονος ενθουσιασμός και εορταστικό κλίμα. Για την επισφράγιση της συγκεκριμένης συνεργασίας, αντιπροσωπεία του Λόουελ θα επισκεφθεί την Καλαμάτα τους επόμενους μήνες.

Οι Δήμαρχοι Θανάσης Βασιλόπουλος και Sokhary Chau αντίστοιχα, υπέγραψαν τα έγγραφα για την επίσημη συμφωνία της Αδελφοποίησης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ακολούθησε ανταλλαγή ευχών και αναμνηστικών δώρων.

Η τελετή της Αδελφοποίησης ξεκίνησε με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στον ιστό του Δημαρχείου του Λόουελ, ενώ τον Εθνικό Ύμνο έψαλλαν μαθητές και μαθήτριες του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας της Αγίας Τριάδος, το οποίο νωρίτερα είχε επισκεφτεί η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αφού έκανε μια μικρή παρουσίαση της πόλης της Καλαμάτας, αναφέρθηκε στην ιστορία αλλά στις προοπτικές της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η Αδελφοποίηση, πέρα από τον συναισθηματικό χαρακτήρα που έχει για όλους μας λόγω της έντονης παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή σας, ευελπιστούμε ότι θα προωθήσει τη μεταξύ μας συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των επιστημών, του τουρισμού και του εμπορίου», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος και συμπλήρωσε: «Μέσω της αδελφοποίησης των πόλεών μας εκδηλώνουμε με υπευθυνότητα την κοινή μας βούληση να συνεργαστούμε, με πνεύμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης, σε μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και, παράλληλα, ευελπιστούμε ότι θα επιτύχουμε την πολλαπλή διασύνδεση μεταξύ των πολιτών μας, δημιουργώντας έτσι κλίμα φιλίας, ανάπτυξης και συνεργασίας. Εύχομαι να ξεκινήσουμε με τρόπο αποδοτικό και με χειροπιαστά αποτελέσματα, προς όφελος και των δύο πόλεων».

Στην συνέχεια, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο του Λόουελ Sokhary Chau, το Δημοτικό Συμβούλιο του Λόουελ, τον πρώην Δήμαρχο William «Bill» Samaras, τον Γερουσιαστή της Πολιτείας Edward Kennedy και όλους τους πολίτες και επιχειρηματίες από το Λόουελ και την ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στον Βασίλειο Καυκά, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Εταιρειών Νέας Αγγλίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της, για το όραμά τους να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία ιδέα.

Τον λόγο πήραν επίσης και ο ομογενής πρώην δήμαρχος του Λόουελ Βασίλειος Σαμαράς, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της επιτροπής για την Αδελφοποίηση Δημήτρης Ματθαίος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Βασίλης Καυκάς.

Ωστόσο αναφορά πρέπει να κάνουμε και στις ενέργειες της πενταμελούς αποστολής του Δήμου και τις υπόλοιπες μέρες. Πιο συγκεκριμένα, μια μέρα πριν την τελετή Αδελφοποίησης, η πενταμελής αποστολή του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής το Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, επισκέφτηκε αρχικά το Ελληνικό Ημερήσιο Σχολείο, το αρχαιότερο Ελληνικό Σχολείο των ΗΠΑ και τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, τον πρώτο στις ΗΠΑ Βυζαντινό Ορθόδοξο ναό.

Η υποδοχή στην Ελληνική αποστολή ήταν θερμή. Οι Έλληνες ομογενείς δημιούργησαν φυλλάδια για την Αδελφοποίηση, χαρακτηρίζοντας την Καλαμάτα «Πριγκίπισσα της Πελοποννήσου».

Την Παρασκευή, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Βοστώνης, όπου έλαβαν ξενάγηση στο Κυβερνείο της Βοστώνης, συμμετείχαν στην Ελληνική γιορτή για την Ελληνική Ανεξαρτησία στην αίθουσα της Βουλής καθώς και ξεναγήθηκαν και ήρθαν σε επαφή με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στο ΜΙΤ και στο Harvard.

Το Σάββατο 30 Απριλίου υπήρχαν προγραμματισμένες συναντήσεις στη Βοστώνη καθώς και συμμετοχή σε εκδήλωση που οργανώνει η Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων, ενώ Την Κυριακή, 1η Μαΐου 2022 το πρόγραμμα περιελάμβανε Εκκλησιασμό – Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Βοστώνης χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, δεξίωση από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας (Βοστώνης) στην αίθουσα της Κοινότητας του Καθεδρικού, παρέλαση του Ελληνισμού της Βοστώνης και πολιτιστική εκδήλωση στο κεντρικό πάρκο της Βοστώνης, όπου ο Δήμαρχος Καλαμάτας θα εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην αποστολή συμμετέχουν, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Σταύρος Στούπας, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Πατριαρχέας και η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και μέλος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Κέλλυ Μαρκοπούλου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις