ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ο Δήμος Καλαμάτας, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της μάχης στο Μανιάκι και του θανάτου του Παπαφλέσσα, προγραμμάτισε για την Κυριακή 29 Μαΐου στην Πολιανή, εκδήλωση που στέφθηκε με επιτυχία και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου, προς τιμήν των καταγόμενων από την Πολιανή Ηρώων της Επανάστασης του 1821, Γρηγορίου Δικαίου - Παπαφλέσσα και Χρήστου Κορομηλά - Αναγνωσταρά. Οι Ήρωες θυσιάστηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά το έτος 1825, ο μεν πρώτος στο Μανιάκι, ο δε δεύτερος στη Σφακτηρία.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής 29 Μαΐου 2022, στην Τοπική Κοινότητα Πολιανής του Δήμου Καλαμάτας, τελέσθηκε τρισάγιο στο χώρο των προτομών των Ηρώων από ιερείς. Εν συνεχεία ,ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιο, τον Δήμαρχο Πύλου Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πολιανής Ιωάννη Μουτσιούλα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Μαρία Λιακάκη , Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ δεν παραλείφθηκε η εθιμοτυπική ακολουθία της κατάθεσης στεφάνων, τήρησης ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Εθνικών Ηρώων και ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Αμφειείς», τον Σύλλογο Χορού Ξενία και τον Χορευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αργώ Αγίας Τριάδος ολοκληρώθηκε η εκδήλωση. Επίσης τραγούδησαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Βλαχόπουλου, ενώ συμμετείχε και το Σωματείο Εν Χορώ Μεσσηνίας Τμήμα Θουρίας, καθώς και ο συλλέκτης και Πρόεδρος του Συλλόγου “Ελληνομνήμονες” Σπύρος Κατσίρας με την πλούσια ιδιωτική συλλογή ιστορικών ειδών που διαθέτει και αποτελούν κειμήλια της Επανάστασης του 1821.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις