ΜΥΣΤΡΑΣ. Αν το Βυζάντιο είναι μια μεγαλειώδης στιγμή του Ελληνισμού στον παγκόσμιο χρόνο, τότε ο Μυστράς πρέπει να είναι το λίκνο τις Ιδέας για να μην δύσει ότι καλό και αγαθό γεννήθηκε από τον Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό. Στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ), πηγάζει ήρεμα και συνειδητά η αλήθεια για ότι «μας πήγε και μας έφερε» στη Δόξα και στην Ακμή.

Σε ιδανικό χώρο, ανάμεσα σε «προσκυνητές» της Ιστορίας, ακόμα και η ανείπωτη τραγωδία έχει εξήγηση, έχει αιτία ανθρώπινη. Ταυτόχρονα, κάτω από τις Εκκλησίες και τα Παλάτια του Μυστρά ξεπηδά δικέφαλη η γνώση και η γνώμη, με λογική και συναίσθημα, για ό,τι μας πλήγωσε, ό,τι μας ανήκει, ό,τι μας εμπνέει. Ψηλαφώντας την Ιστορία μπορείς να φτάσεις μακριά. Αγνοώντας την γυρίζεις πίσω.

Μια ακόμα σημαντική εκδήλωση στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Παλαιολόγεια 2022 με θέμα: «Διαχρονικές, ηθικές και κοινωνικές αξίες στο Βυζάντιο».

Ομιλητές οι αξιότιμοι και αξιοπρόσεκτοι:

Απόστολος Καρπόζηλος, Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων: «Το λαϊκό στοιχείο: η αθέατη πλευρά της Βυζαντινής κοινωνίας στους πρώιμους χρόνους».

Ιωάννης Πολέμης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών: «Φιλανθρωπία, ανδρεία, σωφροσύνη: τρεις ηθικές διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού στο Βυζάντιο».

Χρήστος Μπαλόγλου, Δρ Οικονομικών Επιστημών: «Η κοινωνική δικαιοσύνη και η δίκαιη διανομή του πλούτου στους διανοούμενους των Παλαιολογείων Χρόνων στον Μυστρά: το πρότυπο του Σόλωνος».

Παρόντες, ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, η πρόεδρος του ΙΝΕΒΥΠ κ. Ξανθάκη - Καραμάνου και ο σύζυγός της καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Καραμάνος. Το ευάριθμο κοινό υποδέχθηκε στο ΙΝΕΒΥΠ η τ. Αντιπεριφερειάρχης κ. Ντία Τζανετέα.

Τη διοργάνωση είχε το ΙΝΕΒΥΠ σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις